11. juli 2020
Julian Assange på vej til fængsel, efter at han 1. maj i London blev idømt 50 ugers fængsel for brud på betingelser for kaution.
Julian Assange på vej til fængsel, efter at han 1. maj i London blev idømt 50 ugers fængsel for brud på betingelser for kaution.
Foto: Daniel Leal-Olivas/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: OVERBLIK: Assange møder anklager fra både Sverige og USA

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OVERBLIK: Assange møder anklager fra både Sverige og USA

Julian Assange sidder i øjeblikket fængslet i Storbritannien, men både Sverige og USA vil retsforfølge ham.

Verden - 13. maj 2019 kl. 11:47
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Anklagemyndighederne i Sverige har mandag meddelt, at den svenske voldtægtssag mod WikiLeaks-stifter Julian Assange bliver genoptaget.

Den 47-årige journalist og aktivist, der sidder fængslet i Storbritannien, er dermed i myndighedernes søgelys i både Sverige og USA. Begge lande ønsker at få den australske aktivist udleveret.

arrow Læs også: FAKTA: Julian Assange grundlagde WikiLeaks i 2006

Her er et overblik over den omfattende sag:

* Den svenske sag mod Assange:

Sverige sigter i august 2010 Assange for voldtægt og seksuelle overgreb mod to svenske kvinder. Han bliver i december 2010 anholdt af britisk politi, men løslades mod kaution efter en uge.

En domstol i London beslutter i februar 2011, at Assange kan udleveres til Sverige. Assange anker kendelsen, men den stadfæstes i højesteret i 2012.

Udleveringsprocessen skal indledes senest 28. juni 2012. Men inden da går Assange ind på Ecuadors ambassade i London og søger om politisk asyl.

Det bliver han tilbudt, og Assange opholder sig på ambassaden indtil 11. april 2019, hvor han bliver anholdt efter krav om udlevering fra USA.

I mellemtiden er de svenske anklager om seksuelle overgreb i 2015 faldet for Sveriges forældelsesfrist. Anklagepunktet, som drejer sig om voldtægt, gælder dog fortsat frem til august 2020.

Voldtægtssagen blev henlagt i 2017, men mandag oplyser den svenske anklagemyndighed, at den er blevet genoptaget.

* Den amerikanske sag mod Assange:

Assange er i de amerikanske myndighedernes søgelys som følge af en lang række fortrolige dokumenter og video, der er offentliggjort af WikiLeaks.

I 2010 offentliggør WikiLeaks blandt andet en video fra Irak-krigen, der viser irakiske civile og journalister blive beskudt fra en helikopter. Videoen er fra juli 2007 og skaber stor debat internationalt.

Senere offentliggør WikiLeaks omkring 90.000 hemmelige amerikanske dokumenter - primært fra krigen i Afghanistan. Disse dokumenter stammer fra soldaten Chelsea Manning, som dengang hed Bradley Manning.

I november 2018 kommer det frem, at Assange er blevet tiltalt af USA's justitsministerium. Tiltalen er forseglet, men bliver offentliggjort i april i år i forbindelse med Assanges anholdelse på Ecuadors ambassade i London.

Her fremgår det, at han ikke er tiltalt for at offentliggøre fortrolige dokumenter. Det havde flere amerikanske journalister frygtet, da det i så fald ville kunne have udgjort en trussel mod pressefriheden i landet.

Assange er i stedet tiltalt for sammensværgelse ved at hjælpe Chelsea Manning, dengang Bradley Manning, med på ulovlig vis at få adgang til fortrolige dokumenter fra regeringscomputere i marts 2010.

Nogle mener dog, at nogle af tiltalepunkterne fortsat kan true pressefriheden. Blandt andet at Assange har beskyttet Mannings anonymitet.

* Den britiske dom mod Assange:

Assange bliver 1. maj i år idømt 50 ugers fængsel i Storbritannien for at bryde reglerne for betingelserne for kaution, da han flygtede til Ecuadors ambassade i London i juni 2012.

Kilder: AFP, Reuters, TT, Vox.

arrow Sverige genoptager voldtægtssag mod Julian Assange
13. maj 2019 kl. 11:12 Opdateret: kl. 11:14
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?