3. juli 2020
Tirsdag meddelte den svenske anklagemyndighed på et pressemøde, at de dropper den videre efterforskning af en mulig voldtægtssag mod Julian Assange.
Tirsdag meddelte den svenske anklagemyndighed på et pressemøde, at de dropper den videre efterforskning af en mulig voldtægtssag mod Julian Assange.
Foto: Jonathan Nackstrand/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: OVERBLIK: Assange har mødt anklager fra USA og Sverige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OVERBLIK: Assange har mødt anklager fra USA og Sverige

Wikileaks-stifteren Julian Assange slipper for en voldtægtssag i Sverige. Her er et overblik over sagen.

Verden - 19. november 2019 kl. 14:39
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Anklagemyndighederne i Sverige har tirsdag meddelt, at den videre efterforskning af voldtægtssagen mod WikiLeaks-stifter Julian Assange bliver nedlagt.

Han kom for alvor i mediernes søgelys, efter at han i 2010 offentliggjorde en video af et amerikansk helikopterangreb på journalister og andre civile i Irak. USA vil retsforfølge ham for offentliggørelsen.

arrow Læs også: Sverige stopper efterforskning af voldtægtssag mod Assange

Også de svenske myndigheder har været efter ham, hvor han i 2010 blev beskyldt for voldtægt.

Her er et overblik over den omfattende sag:

* Den svenske sag mod Assange:

I august 2010 bliver Assange anklaget for voldtægt og seksuelle overgreb mod to svenske kvinder. Han bliver i december 2010 anholdt af britisk politi, men løslades mod kaution efter en uge.

En domstol i London beslutter i februar 2011, at Assange kan udleveres til Sverige. Assange anker kendelsen, men den stadfæstes i højesteret i 2012.

Udleveringsprocessen skal indledes senest 28. juni 2012. Men inden da går Assange ind på Ecuadors ambassade i London og søger om politisk asyl.

Det bliver han tilbudt, og Assange opholder sig på ambassaden indtil 11. april 2019, hvor han bliver anholdt efter krav om udlevering fra USA.

I mellemtiden er de svenske anklager om seksuelle overgreb i 2015 faldet for Sveriges forældelsesfrist. Anklagen om voldtægt gælder dog fortsat frem til august 2020.

Voldtægtssagen blev henlagt i 2017, men i maj 2019 oplyser den svenske anklagemyndighed, at den er blevet genoptaget.

Et halvt år efter oplyser anklagemyndigheden så, at efterforskningen af sagen bliver nedlagt.

* Den amerikanske sag mod Assange:

Assange er i de amerikanske myndighedernes søgelys som følge af en lang række fortrolige dokumenter og video, der er offentliggjort af WikiLeaks.

I 2010 offentliggør WikiLeaks blandt andet en video fra Irak-krigen, der viser irakiske civile og journalister blive beskudt fra en helikopter. Videoen er fra juli 2007 og skaber stor debat internationalt.

Senere offentliggør WikiLeaks omkring 90.000 hemmelige amerikanske dokumenter - primært fra krigen i Afghanistan. Disse dokumenter stammer fra soldaten Chelsea Manning, som dengang hed Bradley Manning.

I november 2018 kommer det frem, at Assange er blevet tiltalt af USA's justitsministerium. Tiltalen er forseglet, men bliver offentliggjort i april i år i forbindelse med anholdelsen af Assange på Ecuadors ambassade i London.

Her fremgår det, at han ikke er tiltalt for at offentliggøre fortrolige dokumenter. Det havde flere amerikanske journalister frygtet, da det i så fald ville kunne have udgjort en trussel mod pressefriheden i landet.

Assange er i stedet tiltalt for sammensværgelse ved at hjælpe Chelsea Manning, dengang Bradley Manning, med på ulovlig vis at få adgang til fortrolige dokumenter fra regeringscomputere i marts 2010.

Nogle mener dog, at nogle af tiltalepunkterne fortsat kan true pressefriheden. Blandt andet at Assange har beskyttet Mannings anonymitet.

* Den britiske dom mod Assange:

Assange bliver 1. maj i år idømt 50 ugers fængsel i Storbritannien for at bryde reglerne for betingelserne for kaution, da han flygtede til Ecuadors ambassade i London i juni 2012.

Kilder: AFP, Reuters, TT, Vox.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?