19. februar 2020
Bill de Blasio får ifølge meningsmålinger svært ved at gøre sig gældende i kampen om at blive Demokraternes præsidentkandidat, skriver nyhedsbureauet AP.
Bill de Blasio får ifølge meningsmålinger svært ved at gøre sig gældende i kampen om at blive Demokraternes præsidentkandidat, skriver nyhedsbureauet AP.
Foto: Drew Angerer/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: OVERBLIK: 24 demokrater vil tage kampen op mod Trump

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OVERBLIK: 24 demokrater vil tage kampen op mod Trump

I alt 24 personer har meddelt, at de ønsker at være Demokraternes præsidentkandidat ved valget i 2020.

Verden - 16. maj 2019 kl. 13:24
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Borgmesteren i den amerikanske storby New York, Bill de Blasio, har torsdag meldt sig ind i kampen om at blive valgt som Demokraternes præsidentkandidat til USA's præsidentvalg i 2020.

Han tilslutter sig et stort felt af amerikanske politikere, der stiller op. I alt bliver Bill de Blasio det 24. bud på en demokratisk præsidentkandidat.

Her er en liste over dem alle:

* 58-årige Bill de Blasio har torsdag offentliggjort sit kandidatur.

* 53-årige Steve Bullock, der er guvernør i Montana, meddelte 14. maj, at han ønsker at stille op som kandidat for Det Demokratiske Parti. Han har selv fremhævet sin evne til at samarbejde på tværs af partilinjer.

* Den 54-årige senator Michael Bennet offentliggjorde 2. maj sit kandidatur. Han fik i marts konstateret prostatakræft, men blev i april erklæret rask.

* Den tidligere vicepræsident Joe Biden erklærede 25. april, at han stiller op.

76-årige Biden, som to gange tidligere har søgt at blive nomineret som sit partis kandidat, var vicepræsident under Barack Obama fra 2009 til 2017.

* 40-årige Seth Moulton meddelte 22. april, at han stiller op, da han ønsker at kæmpe mod, at den nuværende præsident igen løber med magten.

* Den 44-årige Wayne Messam, der er borgmester i Miramar, Florida, erklærede i marts, at han stiller op ved præsidentvalget. Blandt hans mærkesager er et styrket sundhedsvæsen og kamp mod klimaforandringer.

* Den 89-årige senator Mike Gravel fra Alaska meddelte 19. marts, at han stiller op. Gravels kandidatur fik ikke meget opmærksomhed i medierne.

* Det tidligere kongresmedlem fra Texas, 46-årige Beto O'Rourke, bekræftede 13. marts, at han stiller op som præsidentkandidat.

Han blev landskendt i 2018, da han næsten slog republikaneren Ted Cruz ved senatsvalget i det ellers meget konservative Texas.

* Den tidligere guvernør i delstaten Colorado, 67-årige John Hickenlooper, annoncerede sit kandidatur 4. marts. Han spiller på, at han i sin politiske karriere har vist evner til at samle folk i krisetider.

* Guvernøren i delstaten Washington, 68-årige Jay Inslee, meldte sig 1. marts ind i ræset. Han stiller op med indsatsen mod klimaforandringer som sin altoverskyggende mærkesag.

* Den 77-årige senator Bernie Sanders meddelte 19. februar, at han stiller op og vil nomineres som Demokraternes kandidat til præsidentvalget.

Sanders forsøgte også i 2016 at blive Demokraternes præsidentkandidat, men tabte nomineringen til Hillary Clinton. Han er senator fra delstaten Vermont, hvor han ikke er valgt som demokrat, men som uafhængig.

* Den 58-årige senator Amy Klobuchar fra Minnesota meddelte 10. februar officielt, at hun vil forsøge at blive Demokraternes præsidentkandidat i 2020.

Hun er valgt i delstaten Minnesota. Hun fik stor opmærksomhed, da hun gik den nominerede højesteretsdommer Brett Kavanaugh på klingen sidste år.

* Senator Elizabeth Warren indledte officielt sin valgkamp 9. februar. Warren er 69 år og valgt i delstaten Massachusetts. Hun er en af de store kritikere af både Donald Trump og bankindustrien.

* Senator Cory Booker meddelte sit kandidatur den 1. februar. Den 49-årige senator er tidligere borgmester i Newark, der er den største by i New Jersey.

Booker har været senator siden 2013, og vælgerne i New Jersey skal vælge en person til hans sæde i Senatet samme dag, som der er præsidentvalg.

* Den 66-årige new age-forfatter Marianne Williamson erklærede sit kandidatur den 28. januar 2019.

Williamson er kendt som "spirituel rådgiver" for mange kendisser og vil med sin spirituelt prægede valgkampagne forsøge at hele det splittede USA.

* Borgmester Pete Buttigieg sagde 23. januar, at han tager skridt i retning af at stille op. Den 37-årige Buttigieg, der er borgmester i South Bend, Indiana, er en af valgkampens outsidere.

Han ønsker at blive USA's første åbent homoseksuelle præsident, men han har fået mange spørgsmål om sin begrænsede politiske erfaring.

* Senator Kamala Harris meddelte officielt den 21. januar, at hun stiller op.

54-årige Kamala Harris har siddet i det amerikanske Senat i to år. Hun er datter af indvandrere fra Indien og Jamaica og har tidligere været justitsminister i Californien i seks år.

* Den 15. januar sagde den demokratiske senator fra New York Kirsten Gillibrand, at hun vil stille op som præsidentkandidat.

52-årige Gillibrand er kendt som en af fanebærerne i arbejdet med at ændre, hvordan Kongressen håndterer påstande om seksuel chikane. Hun blev desuden en fremtrædende stemme i MeToo-bevægelsen.

* Lørdag den 12. januar annoncerede Julian Castro, at han stiller op ved valget. 44-årige Castro er tidligere borgmester i San Antonio i Texas og var boligminister under præsident Barack Obama fra 2014 til 2017.

* Det 37-årige kongresmedlem for Demokraterne Tulsi Gabbard annoncerede 11. januar, at hun har i sinde at stille op ved næste års præsidentvalg.

Krigsveteranen Tulsi Gabbard er både den første hindu og den første amerikansksamoaner, der er blevet valgt til Kongressen for Hawaii.

* Den 44-årige iværksætter Andrew Yang indledte sin valgkamp i slutningen af 2017. Den ret ukendte Yang har talt for at indføre en form for borgerløn og advarer imod automatisering, der kan føre til tab af arbejdspladser.

* 55-årige John Delaney meldte sig allerede på banen i juli 2017. Delaney har siden 2013 været medlem af Repræsentanternes Hus for Maryland.

Han vil arbejde for at forbedre USA's infrastruktur, en ny international skattereform og bedre forhold for migranter.

* 45-årige Tim Ryan tiltrådte i kongressen som 25-årig, og nu ønsker han også at stille op som præsidentkandidat.

* Eric Swalwell, der er 38 år gammel, er medlem af Repræsentanternes Hus fra Californien. Han stiller ligeledes op som præsidentkandidat.

I de første vintermåneder 2020 indledes primærvalgene i de amerikanske delstater, hvor Demokraternes endelige præsidentkandidat skal findes.

Selve præsidentvalget finder sted 3. november 2020.

Kilder: USA Today, Washington Post, Reuters, AP og AFP.