22. oktober 2021
Facebooks datacenter i den nordsvenske by Luleå. I nabolandet Norge støder den amerikanske netgigant på alvorlig kritik fra Datatilsynet, som ikke længere vil kommunikere via Facebook.
Facebooks datacenter i den nordsvenske by Luleå. I nabolandet Norge støder den amerikanske netgigant på alvorlig kritik fra Datatilsynet, som ikke længere vil kommunikere via Facebook.
Foto: Jonathan Nackstrand/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Norges Datatilsyn dropper Facebook - er for risikabelt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Norges Datatilsyn dropper Facebook - er for risikabelt

Facebook er ikke troværdig, siger Datatilsyn i Norge. Andre instanser kan følge efter og lukke deres sider.

Verden - 22. september 2021 kl. 10:49
Af Ritzau

Datatilsynet i Norge vil ikke oprette en profil på Facebook til at kommunikere.

Det er "for risikabelt", skriver tilsynet på sin hjemmeside.

Årsagen er Facebooks behandling af personoplysninger. Det siger Datatilsynets direktør, Bjørn Erik Thon.

- Vi mener, at behandlingen af personoplysninger medfører en for høj risiko for brugernes rettigheder og friheder, siger han.

Datatilsynet skriver videre, at det har vurderet, at tilsynet med tilstedeværelse på Facebook ikke kan leve op til EU's krav om databeskyttelse (GDPR) i forhold til personoplysninger.

Norge er underlagt de samme dataregler som EU-landene.

- Vi tror, at de, som måtte have et ønske om at besøge Datatilsynets hjemmeside, ville have haft en forventning om, at vi vidste, hvad som blev lagret, hvis de for eksempel klikkede "like" på vores side. Eller hvilken slags oplysninger, der blev registreret bare ved at besøge vores hjemmeside, siger han.

- Og det kan vi slet og ret ikke svare på, understreger Thon.

Teknologirådet i Norge, der rådgiver Stortinget og regeringen om ny teknologi, mener, at Datatilsynets syn på Facebook vil føre til, at flere offentlige organer vil nedlægge deres sider på Facebook, skriver NRK.

- Vurderingen (fra Datatilsynet red.) er et meget tydeligt signal og et advarselssignal, særligt for det offentlige, siger Teknologirådets direktør, Tore Tennøe.

Han siger, at hans egen organisation allerede er i gang med at vurdere, om det skal stoppe sin tilstedeværelse på Facebook.

Jan Sandtrø, der er advokat med speciale i teknologi og personbeskyttelse, kalder Datatilsynets arbejde grundigt og strengt.

- Vurderingen sender et signal om, at virksomheder ikke kan bruge Facebook, hvis de skal lægge sig på det niveau, som Datatilsynet ligger til grund, siger han.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?