20. juni 2021
Statsminister Erna Solbergs regering har i et revideret statsbudget øget brugen af norske oliekroner betragteligt i forhold til vurderingen i efteråret (Arkivfoto).
Statsminister Erna Solbergs regering har i et revideret statsbudget øget brugen af norske oliekroner betragteligt i forhold til vurderingen i efteråret (Arkivfoto).
Foto: Gorm Kallestad/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Norge fortsætter omfattende brug af landets oliekroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Norge fortsætter omfattende brug af landets oliekroner

Coronapandemien betyder fortsat, at Norge gør større indhug end normalt i landets oliefond.

Verden - 11. maj 2021 kl. 08:58
Af Ritzau

Den norske regering lægger i et revideret statsbudget op til at bruge over 400 milliarder norske oliekroner for andet år i træk.

Det fremgår tirsdag på regeringens hjemmeside.

Mere præcist så drejer det sig om 402,6 milliarder norske kroner fra landets oliefond. Sidste forår lød budgettet på 419,6 milliarder norske kroner.

Det lille fald fra sidste år er et tegn på, at man forventer, at den norske økonomi finder fodfæste igen i de kommende måneder. Blandt andet fordi flere og flere bliver vaccineret.

Budgettet på godt 400 milliarder norske kroner er dog alligevel næsten 90 milliarder norske kroner højere, end hvad vurderingen lød i efteråret.

Det skyldes, at coronapandemien endnu ikke har sluppet sit tag i samfundet.

- Den største årsag til stigningen er ekstraordinære økonomiske støtteordninger i forbindelse med pandemien, skriver regeringen.

Budgettet er højere, end hvad der normalt må bruges af oliefondens værdi.

Loftet er dog fleksibelt, og det er meningen, at staten skal kunne bruge flere penge i krisetider - såsom den nuværende coronakrise.

Alligevel kommer det relativt høje budget bag på cheføkonom Kjersti Haugland fra den store norske bank DNB.

- Det står i skarp kontrast til det oprindelige budget, som blev lagt frem i oktober. Der var det forventet, at brugen af pengene skulle gå ned, og nu bliver det i stedet øget, siger hun til erhvervsmediet E24.

- Der er sket meget siden oktober, som gør det naturligt med en stigning, men at den er så stor, det er overraskende, siger hun.

Det samlede reviderede statsbudget bliver fremlagt tirsdag klokken 10.45.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?