31. juli 2021
Edwin Poots (tv) trækker sig som leder af Democratic Unionist Party (DUP) efter intern strid i partiet om nomineringen og udnævnelsen torsdag af Paul Givan (th.) som ny førsteminister i Nordirland. (Arkivfoto).
Edwin Poots (tv) trækker sig som leder af Democratic Unionist Party (DUP) efter intern strid i partiet om nomineringen og udnævnelsen torsdag af Paul Givan (th.) som ny førsteminister i Nordirland. (Arkivfoto).
Foto: Clodagh Kilcoyne/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nordirsk partileder trækker sig efter strid om ny førsteminister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nordirsk partileder trækker sig efter strid om ny førsteminister

Paul Givan er torsdag udpeget som ny leder af Nordirlands regering efter aftale mellem DUP og Sinn Fein.

Verden - 18. juni 2021 kl. 00:09
Af Ritzau

Paul Givan fra Nordirlands største parti, Democratic Unionist Party (DUP), er torsdag blevet udpeget som ny førsteminister og dermed leder af den nordirske regering.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Udnævnelsen, der er sket med opbakning fra det nationalistiske Sinn Fein, har efterfølgende ført til et internt opgør i DUP.

Partiets leder, Edwin Poots, oplyser således torsdag aften, at han trækker sig fra posten. Det sker, bare få uger efter at han blev udpeget som leder.

- Jeg har bedt partiets generalsekretær om at starte en valgproces i partiet, så en ny leder for DUP kan vælges, siger Poots i en meddelelse sent torsdag aften.

Ifølge lokale medier har det skabt vrede blandt DUP's medlemmer af parlamentet i Nordirland, at Edwin Poots nominerede Givan som førsteminister uden at inddrage dem i beslutningen, skriver nyhedsbureauet AFP.

Det skete efter, at den britiske regering blandede sig i en langvarig strid mellem DUP og Sinn Fein om indførelse af en ny lov i Nordirland, der skal fremme irsk sprog og kultur.

De utilfredse DUP-parlamentarikere mener, at regeringen i London dermed forsøger at fremskynde indførelsen af den nye lov i et forsøg på at overbevise Sinn Fein om at bakke op om Paul Givan som ny førsteminister.

Brandon Lewis, der er den britiske minister for Nordirland, oplyste efter samtaler med DUP og Sinn Fein, at partierne blev enige om en aftale efter at have fået garanti for, at loven vil blive vedtaget i London senest til efteråret, hvis det ikke lykkes at få den vedtaget i parlamentet i Belfast.

- Det har været en vanskelig tid for partiet og for landet, siger Edwin Poots, der fortsætter som leder af DUP, indtil en afløser er fundet.

Det konservative DUP og Sinn Fein blev i januar 2020 enige om at genoplive en regering med delt magt. Michelle O´Neill fra Sinn Fein sidder på posten som viceførsteminister.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?