26. maj 2020
Premierminister Benjamin Netanyahu vil have en national israelsk samlingsregering. Men hans karriere kan være tæt på en afslutning. Inden for få uger ventes der at blive rejst en korruptionssag mod ham ved en domstol.
gallery icon

Se billedserie

Premierminister Benjamin Netanyahu vil have en national israelsk samlingsregering. Men hans karriere kan være tæt på en afslutning. Inden for få uger ventes der at blive rejst en korruptionssag mod ham ved en domstol.
Foto: Ronen Zvulun/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Netanyahu får blankt nej til at lede samlingsregering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Netanyahu får blankt nej til at lede samlingsregering

Oppositionslederen Benny Gantz siger, at valg viste et ja til israelsk samlingsregering. Men uden Netanyahu.

Verden - 19. september 2019 kl. 09:46
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den israelske oppositionsleder Benny Gantz siger torsdag, at han er klar til en national samlingsregering med ham som premierminister

Hans parti lader forstå, at den nuværende premierminister, Benjamin Netanyahu, kan glemme alt om at blive leder af en bred regering.

Netanyahu tilbød tidligere på dagen en national samlingsregering med deltagelse af Likud og Benny Gantzs parti, Blåt og Hvidt.

Det er blevet aktuelt efter tirsdagens valg, der endte i nærmest dødt løb mellem fløjene.

- Offentligheden stemte klart for en samlingsregering, siger Gantz på et pressemøde.

Netanyahu forestillede sig en samlingsregering med ham som premierminister.

- Vi vil ikke gå ind i en koalition anført af Netanyahu, siger lederen for Blåt og Hvidt, Moshe Yaalon.

Netanyahu siger, han er skuffet over afvisningen. Men han vil stadig være åben for forhandlinger.

- Jeg var overrasket og skuffet over det faktum, at Gantz op til dette punkt stadig afviser min opfordring til at mødes, siger han.

Valget i Israel tirsdag endte med næsten dødt løb mellem de to kandidater. Netanyahu havde satset på, at en koalition af højrereligiøse partier ville kunne sikre ham et flertal. En sådan højrekoalition ville han have foretrukket.

- Under valgkampen opfordrede jeg til, at der etableres en højreorienteret regering, men til min ærgrelse så viste valgresultatet, at det ikke kunne lade sig gøre, sagde han i videobesked tidligere på dagen.

- Benny - vi må danne en bred samlingsregering allerede i dag. Nationen venter af os - forventer af os - at vi viser ansvar, og at vi søger samarbejde, siger han.

Netanyahu kæmper i disse uger for sin politiske overlevelse. Han ventes inden for få uger at blive anklaget for korruption.

Der har været mange spekulationer i den israelske presse om, at hans første mål har været at få et flertal bag en regering, der kan give ham immunitet mod anklagerne.

Gantz har tidligere udtrykt ønske om et samarbejde med Likud i en samlingsregering. Men det skal være en regering helt uden Netanyahu.

Valget tirsdag fandt sted kun fem måneder efter, at Israel sidst holdt et parlamentsvalg. Her var opgøret også meget tæt, og de efterfølgende måneder viste, at ingen af parterne kunne samle en koalition med flertal.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?