16. oktober 2021
Aleksej Navalnyj har opfordret til "Smart Voting" ved det russiske parlamentsvalg. En app skulle bidrage til den særlige stemmestrategi, men den er nu blevet fjernet fra Apple og Google.
Aleksej Navalnyj har opfordret til "Smart Voting" ved det russiske parlamentsvalg. En app skulle bidrage til den særlige stemmestrategi, men den er nu blevet fjernet fra Apple og Google.
Foto: Natalia Kolesnikova/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Google og Apple anklages for at være Putins lydige redskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Google og Apple anklages for at være Putins lydige redskab

Den russiske opposition havde planlagt at organisere sin stemmestrategi gennem en app. Den er nu fjernet.

Verden - 17. september 2021 kl. 08:38
Af Ritzau

Google og Apple beskyldes af den russiske opposition for at være stik-i-rend-dreng for præsident Vladimir Putin og rask væk bedrive "politisk censur".

Det sker, mens valgstederne fredag åbnede i Rusland for et parlamentsvalg, der varer tre dage. Ifølge kritikerne vil være det mest ufrie valg, siden Sovjetunionen kollapsede for tre årtier siden.

Vreden mod de to techgiganter skyldes en særlig app, som den russiske opposition står bag. Den er fredag blevet fjernet fra app-butikkerne hos både Apple og Google efter krav fra Putin-regimet.

Det oplyste oppositionsleder Aleksej Navalnyj tidligere.

Oppositionen havde planlagt, at appen skulle bruges til at organisere en bestemt stemmestrategi for at stække Forenet Rusland ifølge Reuters. Partiet er Putins magtbase.

- At fjerne Navalnyj-appen fra deres butikker er en skammelig handling og politisk censur. Ruslands autoritære regering og propaganda har en fest, skriver Navalnys rådgiver, Ivan Zjdanov, til avisen The Guardian.

Han har modtaget et brev fra Google og Apple, hvori de skriver, at appen har indhold, "som er ulovligt i Rusland".

Oppositionen er ved dette valg blevet tvunget på tilbagetog af Putin og den russiske regering.

Oppositionens største stemme, Aleksej Navalnyj, blev udsat for et giftangreb i august 2020. Et angreb, som Putin-regimet mistænkes for at stå bag.

I dag sidder han i et fængsel øst for Moskva. Navalnyjs organisation er erklæret ulovlig og "ekstremistisk", og hans nærmeste folk er fængslet eller flygtet.

For alligevel at kunne påvirke valget havde Navalnyjs tilhængere opfordret til "Smart Voting" gennem en app.

Den skulle vise vælgere, hvor de kunne finde én oppositionskandidat, der ville have en mulighed for at slå Forenet Ruslands kandidat i en given valgkreds.

Det er den strategi, som den nu fjernede app skulle have bidraget til.

Partiet Forenet Rusland har været med til at sikre præsident Putin magten i to årtier. Partiet kæmper dog lige nu med historisk lav tilslutning. Mange russere er frustrerede over faldende indkomster og sociale problemer.

Ruslands regering har tidligere protesteret over for den amerikanske regering mod, at der, ifølge russerne, fra USA er iværksat et fjendtligt cyberangreb mod valget.

Rejser du til udlandet i år?