16. oktober 2021
Disse to drenge er næppe så gamle, at de kan huske Sydsudan uden borgerkig. Nu lever de i én af Ugandas kæmpestore flygtningelejre. Foto: Yilmaz Polat
gallery icon

Se billedserie

Disse to drenge er næppe så gamle, at de kan huske Sydsudan uden borgerkig. Nu lever de i én af Ugandas kæmpestore flygtningelejre. Foto: Yilmaz Polat
Foto: Yilmaz Polat
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Naboer vil også hjælpes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Naboer vil også hjælpes
Verden - 15. marts 2017 kl. 11:55
Af Henrik Fisker

Koro er en mindre landsby, der ligger blot et par kilometer fra den store Bidibidi-flygtningelejr, som fem måneder efter sin oprettelse nu rummer 272.000 indbyggere.

arrow Læs også: Mødet på smertegrænsen

Ifølge formanden for landsbyrådet Asibuku Asharif består Koro blot af 122 husstande med tilsammen 3862 indbyggere. Og de er bekymrede:

- Regeringen har besluttet, at noget af vores jord skal gives til flygtningene. Vi frygter, at vi i fremtiden ikke kan høste de afgrøder, som vi har sået, siger en ældre mand.

Flere af beboerne, som har samlet sig under grenene på et skyggefuldt træ, markerer for at få ordet. Det fremgår, at de aldrig er blevet orienteret om, at der skulle anlægges en flygtningelejr, før den blev oprettet i september sidste år.

Alika Zumra sidder med sit lille barn på skødet og beretter om, hvordan hun plantede sesam og sorghum på sin mark, som blot blev ryddet for at give plads til flygtningelejren.

En anden kvinde tilføjer, at der på hendes jordlod stod nogle træer, som hun havde planlagt at lave trækul til brændsel af for at sælge det på markedet. Men træerne blev fældet af flygtninge, som skulle bruge træet til at bygge huse af. Hun har aldrig fået erstatning for tabet.

En ældre mand præsenterer sig som Adam Bakole og gyder lidt olie på de oprørte vande:

- Det er inhumant at smide flygtninge ud, for det er mennesker i nød, som vi skal hjælpe. Men det lægger et stort ansvar på myndighederne for, at vi får samme andel i goderne. Hvis det sker, kan vi godt leve fredeligt sammen. Ellers frygter jeg, at den gode velvilje vil forsvinde, siger han.

Udviklingen er på vej

Men faktisk er det Ugandas officielle politik, at flygtningene skal integreres i lokalsamfundet, og at bistanden til dem skal deles med de lokalsamfund, som de slår sig ned i. Det er blot ikke sket endnu i Koro, fordi der kun er gået få måneder, siden Bidibidi-lejren blev grundlagt, siger Karin Elisabeth Lind, der er leder af Folkekirkens Nødhjælps indsats i Uganda.

Det får vi bekræftet, da vi dagen efter besøger landsbyen Egge, der ligger længere mod øst i Norduganda. Vi modtages af en gruppe syngende og dansende kvinder, som er naboer til flygtningelejren i Nyumanzi, der blev grundlagt for tre år siden.

Her blev en gruppe på 150 ugandiske mødre udvalgt til at modtage udviklingshjælp et år efter, at Nyumanzi åbnede. Bl.a. er der anlagt nogle køkkenhaver, hvor kvinder dyrker grønsager, og der er anlagt nye skoler, ligesom der er kommet mere medicin på sundhedsklinikken, som kan benyttes af både flygtninge og lokale.

Paulina Kenneth er 37 år og mor til otte børn. Hun har modtaget hjælp til at købe en ged, som desværre døde, før den fik små kid, men hun har også plantet jordnødder, som gav en god høst sidste år.

- Før fik vi ingenting, men nu får vi hjælp og træning. Vi deler en brønd med flygtningene, og jeg er kommet til at kende en del af dem. Jeg har endda taget mig af nogle af deres børn, når de har manglet noget at spise. Mine børn leger meget med børnene ovre i lejren, siger hun.

Paulina har erkendt, at der faktisk er jord nok til både flygtningene og de lokale.

- Men jeg mener, at nu har vi flygtninge nok i dette område. Hvis der kommer flere, må de bo andre steder i landet, siger Paulina.

Nyumanzi-lejren er for længst lukket for nye flygtninge, men det har Paulina ikke hørt om.

arrow Alle flygtninge er velkomne her
15. marts 2017 kl. 11:56 Opdateret: kl. 15:41
arrow Selvstændighed endte i borgerkrig
15. marts 2017 kl. 11:54 Opdateret: kl. 15:41
arrow Mareridtet kommer igen og igen
15. marts 2017 kl. 11:53 Opdateret: kl. 15:41
Rejser du til udlandet i år?