22. juni 2021
AstraZeneca bliver fjernet fra Norges vaccinationsprogram på grund af vaccinens sjældne, men alvorlige bivirkninger (Arkivfoto).
AstraZeneca bliver fjernet fra Norges vaccinationsprogram på grund af vaccinens sjældne, men alvorlige bivirkninger (Arkivfoto).
Foto: Dado Ruvic/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Medie: Norge fjerner AstraZeneca fra vaccinationsprogram

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Medie: Norge fjerner AstraZeneca fra vaccinationsprogram

Den norske regering holder onsdag klokken 18 pressemøde om landets videre vaccinationsstrategi.

Verden - 12. maj 2021 kl. 11:51
Af Ritzau

AstraZenecas coronavaccine bliver taget ud af Norges vaccinationsprogram.

Det erfarer den norske avis VG onsdag.

Den norske regering har meddelt, at den onsdag klokken 18 vil holde et pressemøde om landets videre vaccinationsstrategi.

Beslutningen om at droppe AstraZeneca følger en anbefaling fra Folkehelseinstituttet (FHI), der er den norske sundhedsstyrelse.

FHI meddelte mandag, at både AstraZeneca-vaccinen og vaccinen fra Johnson & Johnson bør droppes på grund af alvorlige bivirkninger.

Ifølge VG er det endnu uvist, hvorvidt Johnson & Johnson-vaccinen også tages ud af det norske vaccinationsprogram.

I Danmark er begge vacciner taget ud af programmet. Et politisk flertal har dog besluttet, at borgerne gennem en tilvalgsordning kan få mulighed for alligevel at lade sig vaccinere med en af de to.

Det er alvorlige bivirkninger i form af en sjælden type blodpropper, der har ført til bekymringerne om vaccinerne.

Det drejer sig om blodpropper kombineret med et lavt antal blodplader.

FHI's ekspertudvalg er splittet i spørgsmålet om, hvorvidt der bør åbnes for, at AstraZeneca og Johnson & Johnson kan bruges i en tilvalgsordning i Norge.

Et flertal mener, at den nuværende smittesituation tilsiger, at det undtagelsesvist vil være forsvarligt at tilbyde dem, der ønsker det, valgfrie virusvektorvacciner, som anvender en mild virustype.

Et mindretal mener, at vaccinerne kan tilbydes på recept til dem, som ønsker det. Mindretallet påpeger, at den enkelte selv er bedst i stand til at vurdere risikoen, egen situation og behovet for at blive vaccineret tidligere end ellers.

I både Norge og Danmark benyttes i øjeblikket to vacciner. Det drejer sig om vaccinerne fra Moderna og Pfizer/BioNTech. De bygger begge på en anden teknologi end de to, der er fjernet fra det offentlige vaccinationsprogram.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?