23. oktober 2021
Sida Florence lever i den kæmpestore Bidibidi-lejr i det nordlige Uganda med sine tre piger, efter at hun flygtede fra Sydsudan oven på en voldtægt og drabet på sin mand - begge forbrydelser begået af regeringssoldater. Foto: Yilmaz Polat
gallery icon

Se billedserie

Sida Florence lever i den kæmpestore Bidibidi-lejr i det nordlige Uganda med sine tre piger, efter at hun flygtede fra Sydsudan oven på en voldtægt og drabet på sin mand - begge forbrydelser begået af regeringssoldater. Foto: Yilmaz Polat
Foto: Yilmaz Polat
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mareridtet kommer igen og igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mareridtet kommer igen og igen
Verden - 15. marts 2017 kl. 11:53
Af Henrik Fisker

Ordene kommer tonløse i små, korte sætninger, som om hun fortalte om uvæsentlige dagligdags begivenheder. Men Sida Florences beretning er så gruopvækkende, at hun selv prøver at tænke på noget andet for, at den ikke skal udvikle sig til et helbredstruende traume. Hun ved, at hun ansvaret for sine tre døtre på otte, seks og halvandet år.

arrow Læs også: Mødet på smertegrænsen

- Jeg har fået det råd ikke at tænke for meget over det. Men mareridtet vender tilbage igen og igen, og så får jeg hovedpine, siger Sida, der er 28 år og kom til Bidibidi-flygtningelejren i det nordlige Uganda i september sidste år.

Tragedien begyndte i juli 2015 en nat, da hun var hjemme med sine to små børn i landsbyen Leikor i Sydsudans Kajo Keji-distrikt. Det bankede hårdt på døren, og da hun åbnede, trængte seks råbende soldater fra regeringshæren SPLA ind i huset. Mens hendes mand blev truet på livet til at forlade huset, blev hun holdt fast, og to af de fremmede voldtog hende på skift. Sida var syv måneder henne og ventede sit tredje barn.

Da soldaterne var færdige med deres udåd, forlod de huset og låste døren udefra, så Sida ikke kunne slippe væk. Hun blev først fundet næste morgen - forslået og voldtaget. I landsbyen så hun, hvordan flere af de andre huse var brændt ned af soldaterne.

I Sydsudan er voldtægt blevet et almindeligt overgreb mod uskyldige kvinder. En FN-rapport fra marts sidste år slår fast, at regeringen betaler sine soldater hver gang, de har lavet seksuelle overgreb mod landsbykvinder i de områder af landet, som regeringen ønsker at opnå kontrol med. FN's kommissær for menneskerettigheder Zeid Ra'ad Al Hussein kalder i samme rapport den massive brug af voldtægt i Sydsudan som våben til terror »én af de mest forfærdelige menneskerettighedskriser i verden«.

Mordet

Efter voldtægten besluttede Sida og hendes mand, at nu var det tiden at flygte ud af landet. Det havde de allerede talt om gennem nogen tid, men voldtægten var den begivenhed, der slog hovedet på sømmet.

Men det er dyrt at forlade hus og hjem og slå sig ned i et andet land. Derfor aftalte de, at han først skulle rejse til hovedstaden Juba for at tjene penge ved forefaldende arbejde.

Måneden efter kom et følge af mænd hjem til Sida. Med sig havde de liget af hendes mand - han var blevet myrdet af hærgende soldater på sin vej tilbage fra Juba. Formentlig har de røvet de penge, som han havde tjent til flugten.

Flugten

Sida turde ikke blive i landsbyen længere. Hun var højgravid, da hun som én af de sidste forlod det sted, hvor hun var født og opvokset. Med sig havde hun sine to døtre. Den tredje fødte hun under primitive forhold i en hytte nær grænsen, hvor hun skjulte sig for soldaterne.

Her opholdt Sida sig i næsten et år, indtil hun krydsede grænsen og kom til Uganda uden meget andet end det tøj, som hun og hendes piger stod og gik i.

I Bidibidi-lejren er hun langsomt ved at bygge en ny tilværelse op. Hun har fået hjælp til at bygge en hytte til sig selv og døtrene, ligesom hun får et beskedent bidrag til mad og medicin.

- Jeg har lige haft besøg af min søster i en uge. Hun kom rejsende hertil fra en anden flygtningelejr. Hun er den første i min familie, som jeg har hørt fra i halvandet år. Jeg regner ikke med at rejse hjem, så længe krigen fortsætter. Men hvis der kommer fred engang, kan vi måske komme hjem igen, siger Sida.

arrow Alle flygtninge er velkomne her
15. marts 2017 kl. 11:56 Opdateret: kl. 15:41
arrow Naboer vil også hjælpes
15. marts 2017 kl. 11:55 Opdateret: kl. 15:41
arrow Selvstændighed endte i borgerkrig
15. marts 2017 kl. 11:54 Opdateret: kl. 15:41
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?