24. oktober 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Krigsforbryderdomstol vil alene fokusere på Taliban og IS-gren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Krigsforbryderdomstol vil alene fokusere på Taliban og IS-gren

Også vestlige styrker bør indgå i efterforskning af mulige krigsforbrydelser i Afghanistan, mener aktivist.

Verden - 27. september 2021 kl. 22:52
Af Ritzau

Den nye chefanklager for Den Internationale Straffedomstol (ICC), Karim Khan, har anmodet om at genoptage efterforskningen af mulige krigsforbrydelser begået under krigen i Afghanistan.

Men efterforskningen skal udelukkende fokusere på handlinger begået af den islamistiske Taliban-bevægelse og militsen Islamisk Stat Khorasan.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den afghanske menneskerettighedsaktivist Horia Mosadiq, der i flere år har hjulpet ofre med at bidrage til ICC's undersøgelser, betegner udmeldingen fra anklageren som en "hån mod tusindvis af andre ofre for forbrydelser begået af afghanske regeringsstyrker samt amerikanske og Nato-styrker".

Samira Hamidi fra Amnesty International opfordrer også ICC til at inddrage USA i efterforskningen og nævner, at ti medlemmer af en afghansk familie blev dræbt i et amerikanske droneangreb i august, skriver nyhedsbureauet AFP.

Allerede i 2017 indledte ICC's daværende chefanklager, Fatou Bensoude, en undersøgelse af mulige krigsforbrydelser.

Efterforskningen var rettet mod både Taliban og amerikanske styrker, og det fik USA's daværende præsident, Donald Trump, til at indføre sanktioner over for Fatou Bensoude.

Sanktionerne mod hende blev ophævet i april i år af det amerikanske udenrigsministerium.

I 2020 satte ICC efterforskningen i Afghanistan på pause. Det skete på anmodning fra landets daværende regering, der meddelte, at den selv ville undersøge påstande om krigsforbrydelser.

Men i august i år blev regeringen væltet af Taliban-bevægelsen, som derefter indsatte en ny regering.

Ifølge Karim Khan, der blev udnævnt som chefanklager for ICC i juni, indebærer Talibans overtagelse af magten, at påstande om krigsforbrydelser ikke kan forventes at blive grundigt efterforsket.

ICC's begrænsede ressourcer og behovet for at fokusere på sager, der sandsynligvis vil resultere i domme, er ifølge Khan årsag til, at efterforskningen vil blive indsnævret.

- Jeg har derfor besluttet, at mit kontors efterforskning i Afghanistan skal fokusere på forbrydelser begået af Taliban og Islamisk Stat Khorasan og nedprioritere andre aspekter af efterforskningen, siger han ifølge AFP.

Islamisk Stat Khorasan dukkede først op i det østlige Afghanistan i slutningen af 2014 og blev hurtigt kendt for sin ekstreme brutalitet.

Gruppen har blandt andet taget skylden for et selvmordsangreb ved lufthavnen i Kabul i august, som kostede snesevis af civile afghanere og 13 amerikanske soldater livet.

ICC, der har hjemme i Haag i Holland, blev etableret i 2002 for at retsforfølge de ansvarlige for folkedrab, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?