21. september 2021
En tankstation ved Schwerin i den tyske delstat Mecklenburg-Vorpommern. Prisen på benzin er steget de seneste måneder, og de bidrager til, at den tyske inflation i juli er steget med 3,8 procent i forhold til samme tid sidste år.
En tankstation ved Schwerin i den tyske delstat Mecklenburg-Vorpommern. Prisen på benzin er steget de seneste måneder, og de bidrager til, at den tyske inflation i juli er steget med 3,8 procent i forhold til samme tid sidste år.
Foto: Jens B''ttner/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Inflationen har fart på i Tyskland viser nye tal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Inflationen har fart på i Tyskland viser nye tal

Inflationen er på sit højeste niveau i Tyskland siden 1993. Coronapandemien og dens effekter presser priserne.

Verden - 29. juli 2021 kl. 16:22
Af Ritzau

De tyske forbrugerpriser er i juli steget med 3,8 procent, viser foreløbige tal fra det føderale statistiske organ Destatis.

Sidste gang inflationen lå højere i Europas største økonomi var i december 1993, hvor den ramte 4,3 procent ifølge AFP.

Inflation vækker traditionelt bekymring blandt mange tyskere.

Der er intet overraskende i den højere inflation. Det anses af mange økonomer som et forbigående fænomen - en følge af de indgreb og effekter der har været i landenes økonomier under knap halvanden års coronapandemi.

Det har skabt flaskehalse i forhold til udbud og efterspørgsel. De klassiske økonomiske fænomener, der afgør prisudviklingen.

Til eksempel er der lige nu stor efterspørgsel på byggematerialer. Men der er på globalt plan for få byggematerialer til at dække efterspørgslen. Det fører til et inflationspres.

Det senest tal for Danmark er fra juni. Det viste en inflation på 1,9 procent i forhold til samme tid sidste år.

Men det synes ret sikkert, at inflationen i Danmark vil følge den tyske tendens.

Destatis skriver i sin gennemgang af det nye inflationstal, at blandt andet højere energipriser presser inflationen op. De fleste eksperter er enige i, at inflationen kommer endnu længere op, inden der formentlig sker en tilbagerulning i 2022.

Analytikere havde ventet et noget mindre spring i den tyske inflation i juli. Men det afspejler meget godt den udvikling, der har været i forbrugerpriserne rundt om i verden de seneste måneder.

Jens Weidmann, der er formand for den tyske centralbank, sagde i sidste uge advarende, at inflationen "bevæger sig i retning af fem procent hen mod slutningen af året".

Tyske politikere og mange borgere frygter traditionelt inflation. Det var hyperinflationen i Weimar-republikken efter Første Verdenskrig, der banede vej for nazismen og en ødelæggende krig.

Synes du, at kommunen er der for dig?