16. oktober 2021
Evergrande er Kinas næststørste ejendomsudvikler. Selskabet har haft stor vækst de seneste år, hvor der har været fart på boligmarkedet, men har undervejs opbygget en gæld på 300 milliarder dollar, som det nu har svært ved at betale tilbage. (Arkivfoto)
Evergrande er Kinas næststørste ejendomsudvikler. Selskabet har haft stor vækst de seneste år, hvor der har været fart på boligmarkedet, men har undervejs opbygget en gæld på 300 milliarder dollar, som det nu har svært ved at betale tilbage. (Arkivfoto)
Foto: Yuyu Chen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Globale investorer frygter kinesisk konkurs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Globale investorer frygter kinesisk konkurs

Den gældstyngede kinesiske ejendomsudvikler Evergrande skal torsdag betale renter på sine obligationslån. Sker det ikke, kan det få store konsekvenser globalt.

Verden - 21. september 2021 kl. 08:15
Af Ritzau

Kan den kinesiske ejendomsudvikler Evergrande være den katalysator, der sætter gang i en ny finanskrise i stil med den, som kollapset i den amerikanske investeringsbank Lehman Brothers udløste i slutningen af 00'erne?

Det er spørgsmålet, som flere investorer i disse dage bakser med, og som har sendt aktiemarkeder verden over i minus de seneste dage.

Årsagen til bekymringen er en lurende konkurs hos Evergrande, der ifølge nyhedsbureauet Reuters er Kinas næststørste ejendomsudvikler.

Selskabet har angiveligt en gæld på 300 milliarder dollar - eller 1925 milliarder kroner. Det svarer groft sagt til Danmarks bruttonationalprodukt eller to procent af Kinas samlede økonomi.

Særligt denne uge kan blive skæbnesvanger for ejendomsudvikleren.

Torsdag skal Evergrande således betale renter på sine obligationslån, og det bliver en test af, hvorvidt selskabet kan overholde sine forpligtelser over for kreditorer, skriver Bloomberg News.

Sker det ikke, så kan det sætte konkursprocessen i gang, hvilket mandag sendte de europæiske og amerikanske aktiemarkeder i rødt.

- Den mulige konkurs gør aktieinvestorerne i hele verden nervøse, sagde Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, efter at det danske aktieindeks C25 endte mandagen med et fald på 1,4 procent.

- Nervøsiteten skyldes, at vi tidligere har undervurderet de effekter, der kan komme efter en stor konkurs.

Uroen har også spredt sig til de asiatiske markeder.

Tirsdag åbnede det japanske aktiemarked negativt med et fald på over to procent, mens Hang Seng-indekset i Hongkong også åbnede i rødt.

Ejendomssektoren står for omtrent en fjerdedel af Kinas økonomi, og bekymringen er blandt andet, at en konkurs kan skabe en sneboldeffekt. Både i forhold til Kina og andre dele af verden.

Der er dog flere grunde til, at Jacob Pedersen ikke tror, at en eventuel konkurs kommer til at kaste verden ud i en finanskrise.

Det skyldes blandt andet, at det i hans optik ligner et kinesisk fænomen.

- Vi ved også, at styret har haft lup på situationen i et stykke tid, så de har forhåbentlig lagt en plan for, hvordan Evergrande kan afvikles.

- Og så er vi også i en situation, hvor bankerne overalt i verden er bedre polstrede og mere opmærksomme på risici end op til finanskrisen, vurderede Jacob Pedersen mandag.

Han tror dog, at en konkurs potentielt kan afspore den økonomiske fremgang globalt.

- Hvis det er sådan, at det her sender den kinesiske økonomi i koma, så er vi et sted, hvor indtjeningsvæksten rigtig mange steder vil blive sat alvorligt tilbage.

Men så galt kommer det ifølge Andreas Steno Larsen, global chefstrateg i Nordea, næppe til at gå. Han forventer nemlig, at de kinesiske myndigheder snart vil gribe ind.

- Jeg hælder stadig til, at det er håndterbart. Beijing har alle de værktøjer, der skal til for at løse situationen, sagde han mandag til Børsen.

Evergrandes bestyrelsesformand forsøgte tirsdag at tale markederne til ro. Her lovede han ifølge Reuters, at ejendomsudvikleren vil overholde alle sine betalingsforpligtelser.

Rejser du til udlandet i år?