5. april 2020
Præsident Emmanuel Macrons regering gav i 2018 grønt lys til lukningen af Fessenheim-atomkraftværket. Billedet her viser kraftværket set fra luften torsdag den 20. februar.
Præsident Emmanuel Macrons regering gav i 2018 grønt lys til lukningen af Fessenheim-atomkraftværket. Billedet her viser kraftværket set fra luften torsdag den 20. februar.
Foto: Sebastien Bozon/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Frankrig indleder lukning af landets ældste atomkraftværk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frankrig indleder lukning af landets ældste atomkraftværk

Et atomkraftværk fra 1977 lukkes i Frankrig, hvor 70 procent af al elektricitet kommer fra atomkraftværker.

Verden - 22. februar 2020 kl. 12:52
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Frankrig har sat gang i lukningen af landets ældste atomkraftværk, Fessenheim, der har været aktivt i 43 år.

Det oplyser den statsejede energigigant EDF.

Den ene af to reaktorer i kraftværket, der ligger ved floden Rhinen nær den tyske grænse, blev lukket klokken to natten til lørdag.

Den anden reaktor ventes at blive lukket 30. juni.

Der vil dog gå adskillige måneder, før reaktorerne er kølet tilstrækkeligt ned, til at man kan begynde at fjerne atomaffaldet. Arbejdet med at fjerne affaldet ventes først at være gennemført i sommeren 2023.

Frankrig har i alt 56 reaktorer fordelt over 18 atomkraftværker. De skaber 70 procent af landets elektricitet, hvilket er mere end i noget andet land.

Det har længe været et erklæret mål for folk, der kæmper imod brugen af atomkraftværker, at få lukket kraftværket i Fessenheim.

Kritikken tog særligt til efter en katastrofe i Japan i 2011. Her blev det japanske Fukushima-atomkraftværk ramt af en tsunami efter et jordskælv.

Eksperter har siden da bemærket, at konstruktionens kvalitet og sikkerheden ved Fessenheim, der har været aktivt siden 1977, er lavere end Fukushimas.

De mener desuden, at risikoen for jordskælv og oversvømmelser i Alsace-regionen er blevet undervurderet.

Den tidligere franske præsident François Hollande lovede kort efter Fukushima-ulykken, at Fessenheim ville blive lukket.

Det var dog først i 2018, at præsident Emmanuel Macrons regering endegyldigt gav grønt lyst til, at lukningen kunne gå i gang.

- Det her markerer det første skridt i Frankrigs energistrategi om at genskabe en balance mellem atomenergi og vedvarende energi, samtidig med at CO2-udledningen begrænses ved at lukke kulkraftværker inden udgangen af 2022, siger den franske premierminister, Edouard Philippe.