21. oktober 2021
Ny forsvarspagt indebærer, at Australien trækker sig fra milliardkontrakt om køb af franskbyggede ubåde, og det strider mod samarbejdsånden mellem de to lande, lyder det fra den franske regering. 
Foto fra februar 2019 viser Australiens premierminister, Scott Morrison, sammen med forsvarsminister Christopher Pyne (t.v.) og Frankrigs forsvarsminister, Florence Parly, efter at de tre havde underskrevet ubådsaftalen.
Ny forsvarspagt indebærer, at Australien trækker sig fra milliardkontrakt om køb af franskbyggede ubåde, og det strider mod samarbejdsånden mellem de to lande, lyder det fra den franske regering. Foto fra februar 2019 viser Australiens premierminister, Scott Morrison, sammen med forsvarsminister Christopher Pyne (t.v.) og Frankrigs forsvarsminister, Florence Parly, efter at de tre havde underskrevet ubådsaftalen.
Foto: Jay Cronan/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Frankrig: Ny forsvarspagt styrker behov for europæisk enegang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frankrig: Ny forsvarspagt styrker behov for europæisk enegang

Pagt gør det ifølge Frankrig vigtigt at udvide forsvarssamarbejdet i Europa. Professor tvivler på, det sker.

Verden - 16. september 2021 kl. 03:58
Af Ritzau

En ny forsvarsalliance mellem USA, Storbritannien og Australien for dele af Det Indiske Ocean og dele af Stillehavet gør det endnu mere påtrængende med et udvidet forsvarssamarbejde i Europa.

Det siger Frankrigs udenrigsminister og forsvarsminister i en fælles udtalelse natten til torsdag.

- Der er ingen anden troværdig måde at forsvare vores interesser og værdier på rundt omkring i verden. Herunder i Indo-Pacific-området, siger udenrigsminister Jean-Yves Le Drian og forsvarsminister Florence Parly i udtalelsen.

Pagten blev annonceret sent onsdag aften. Regionen, som der tales om, dækker stort set hele Det Indiske Ocean og Stillehavet. Fra den afrikanske østkyst til det vestlige USA.

Professor Peter Viggo Jakobsen, Forsvarsakademiet, tvivler dog på, at EU-landene kan blive enige om en stor militær rolle i Asien.

- Det kan måske give afsæt til, at der kan komme nogle EU-koordinerede flådeoperationer derude. Men andet end det har jeg meget svært ved at forestille mig, siger han.

Det skyldes, at landene har svært ved at blive enige om, hvilken militær rolle EU skal spille.

- Derudover er langt de fleste EU-lande, som også er med i Nato, primært orienteret mod at forsvare deres eget nærområde.

- De ser ikke, at de skal have en egentlig rolle i Asien, Der kan man også komme i clinch med Kina. Og det har man ikke særlig stor lyst til, vurderer Peter Viggo Jakobsen.

De franske ministre beklager samtidig, at en aftale om at Australien skulle købe franskdesignede ubåde for milliarder af dollar bliver skrottet som følge af den nye alliance.

Ordren anses som en af de mest lukrative forsvarsaftaler i verden. Men den har været plaget af problemer og forsinkelser på grund af et australsk krav om, at størstedelen af byggeriet skal ske lokalt.

I stedet vil Australien få hjælp fra USA og Storbritannien til at opbygge en flåde af atomdrevne ubåde. Krigsfartøjerne skal udstyres med konventionelle våben.

- Den amerikanske beslutning om at skubbe en europæisk allieret og partner som Frankrig til side fra et strukturelt partnerskab med Australien, viser en mangel på sammenhæng, som Frankrig kun kan notere sig og beklage, siger de to franske ministre.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?