3. august 2021
Den konservative Ebrahmi Raisi er favorit til at vinde fredagens præsidentvalg i Iran. Her ses han tale på et vælgermøde i hovedstaden Teheran 15. juni.
Den konservative Ebrahmi Raisi er favorit til at vinde fredagens præsidentvalg i Iran. Her ses han tale på et vælgermøde i hovedstaden Teheran 15. juni.
Foto: Wana News Agency/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Favorit ved Irans præsidentvalg støtter atomsamtaler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Favorit ved Irans præsidentvalg støtter atomsamtaler

Iran vælger fredag ny præsident, og hans hovedudfordring bliver at rette op på en økonomi ramt af sanktioner.

Verden - 18. juni 2021 kl. 04:45
Af Ritzau

Iranerne skal fredag stemme om en ny præsident, og valget ventes at blive vundet af den 60-årige Ebrahim Raisi, der er chef for Irans retsvæsen, en del af landets religiøse elite og nært knyttet til Irans åndelige leder, Ayatollah Ali Khamenei.

Siden Iran senest holdt præsidentvalg i 2017, er økonomien i landet ifølge det britiske medie BBC blevet forværret yderligere som følge af årelange sanktioner fra især USA.

- Økonomien bliver Raisis største udfordring. Hvis det ikke lykkes ham at hele nationens økonomiske smerte er udbrud af (folkelige) protester uundgåelige, siger en kilde i regeringen til nyhedsbureauet Reuters.

Den dårlige økonomi samt mangel på reelle valgmuligheder i form af moderate kandidater ventes at få mange vælgere til at holde sig væk fra valglokalerne.

Officielle meningsmålinger peger således i retning af en rekordlav valgdeltagelse, hvilket også forklares med mangel på kandidater.

Tallene viser, at kun 40 procent af de 59 millioner stemmeberettigede iranere vil afgive deres stemme.

Irans øverste valgorgan, Vogternes Råd, har afvist 98 procent af kandidaterne. Kun syv kandidater er fundet gode nok, men tre er sprunget fra op til valgdagen.

Moderate kandidater, der tidligere har talt om at ændre landets politiske kurs, er blevet udelukket fra at stille op, skriver nyhedsbureauet AFP.

Den nuværende præsident, Hassan Rouhani, er som følge af valgloven udelukket fra at genopstille til en tredje periode på fire år.

Under det iranske system er Khamenei landets øverste leder, mens præsidenten er personen, der klarer de daglige sager.

Derfor får fredagens valg ikke umiddelbart indflydelse på Irans forhandlinger om en videreførelse af atomaftalen fra 2015. Det styrer Khamenei.

Ebrahim Raisi har udtrykt støtte til Irans samtaler med seks store lande om at genoplive aftalen, der forpligter Iran til at begrænse sit atomprogram. Som modydelse skal sanktionerne mod landet ophæves.

Men Raisi deler Khameneis skepsis over for at indgå aftaler med vestlige magter, skriver Reuters, og skulle han sikre sig en stor valgsejr fredag, vil det styrke hans chancer for en dag at afløse Khameini.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?