3. juni 2020
FN's generalsekretær, António Guterres, opfordrer regeringer rundtom i verden til at gøre mere for at beskytte kvinder mod vold i hjemmet under coronavirus-lockdown.
FN's generalsekretær, António Guterres, opfordrer regeringer rundtom i verden til at gøre mere for at beskytte kvinder mod vold i hjemmet under coronavirus-lockdown.
Foto: Loey Felipe/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: FN-chef opfordrer til beskyttelse af kvinder under lockdown

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FN-chef opfordrer til beskyttelse af kvinder under lockdown

På verdensplan er der sket en markant stigning i vold mod kvinder i hjemmet de seneste uger, siger FN-chef.

Opdateret 06. april 2020 kl. 04:12
Verden - 06. april 2020 kl. 04:10
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

FN's generalsekretær opfordrer regeringer over alt i verden til at beskytte kvinder som en del af deres reaktion på den dødbringende coronaviruspandemi.

- Vold er ikke begrænset til slagmarken.

- For mange kvinder og piger lurer truslen der, hvor de ellers burde være sikrest. I deres egne hjem, siger António Guterres i en video frigivet med undertekster på flere sprog.

- I løbet af de seneste uger, efterhånden som det økonomiske og sociale pres er vokset, har vi set en rædselsvækkende stigning i vold i hjemmet på globalt plan, siger Guterres.

- Jeg opfodrer alle regeringer til at tage forebyggende skridt og sikre, at vold mod kvinder i hjemmet bliver en central del af deres nationale handlingsplaner for Covid-19.

Generalsekretæren opfordrer regeringer til at oprette advarselssystemer på apoteker og i dagligvarebutikker, således at "kvinderne kan bede om hjælp, uden at deres misbrugere ved det".

António Guterres gentager samtidig sin opfordring til en global våbenhvile.

En global våbenhvile skal beskytte sårbare civile i konfliktzoner fra de problemer, som coronavirus fører med sig.

Eksperter og diplomater forudser, at pandemien kan skabe kaos i konfliktlande, da landene ofte er meget fattige og har skrøbelige sundhedssystemer.

Især sårbare i konfliktzoner risikerer at blive hårdt ramt, har António Guterres tidligere udtalt.

- Virusset er ligeglad med nationalitet, etnicitet eller tro. Det angriber alle ubarmhjertigt. Imens raser væbnede konflikter rundtom i verden.

- De mest sårbare - kvinder og børn, personer med handicap, de marginaliserede og folk på flugt - betaler den højeste pris. De har også størst risiko for at lide de største tab fra Covid-19, sagde Guterres i slutningen af marts.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?