21. oktober 2021
Olaf Scholz ligner et realistisk bud på Tysklands næste forbundskansler. Den 63-årige socialdemokrat er i hvert fald tyskernes klare favorit, hvis kansleren blev valgt direkte, viser målinger (Arkivfoto).
Olaf Scholz ligner et realistisk bud på Tysklands næste forbundskansler. Den 63-årige socialdemokrat er i hvert fald tyskernes klare favorit, hvis kansleren blev valgt direkte, viser målinger (Arkivfoto).
Foto: Carsten Koall/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: FAKTA: Sådan forløber valgdagen i Tyskland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FAKTA: Sådan forløber valgdagen i Tyskland

Et af de mest imødesete tidspunkter på den tyske valgdag er klokken 18.00, hvor målinger offentliggøres.

Verden - 20. september 2021 kl. 15:31
Af Ritzau

Tysklands vælgere skal søndag den 26. september i stemmeboksen ved et af landets mest imødesete parlamentsvalg i årevis.

Her skal der vælges nye medlemmer til Forbundsdagen, og de skal efterfølgende finde frem til Angela Merkels arvtager. Den konservative forbundskansler har meddelt sin afgang efter 16 år på posten.

Her kan du blive klogere på, hvordan den tyske valgdag forløber:

* 08.00.

Valgstederne åbner over hele landet.

Der er i alt 299 valgkredse fordelt på tværs af de 16 tyske delstater. De tyske vælgere skal vælge mellem 47 partier og 6211 kandidater.

* 18.00.

Valgstederne lukker. De store tyske tv-stationer offentliggør samtidig deres valgstedsmålinger, som plejer at give en god indikation af resultatet.

Ved det seneste forbundsdagsvalg i 2017 stod det allerede her klart, at Angela Merkels konservative havde vundet valget. Det stod dog samtidig klart, at de skulle på jagt efter nye koalitionspartnere.

Ikke lang tid efter klokken 18.00 begynder valgets første resultater at tikke ind fra de forskellige valgkredse.

* Natten til mandag.

Alle valgkredse ventes at være talt op på et tidspunkt natten til mandag. I 2017 var der omkring klokken 04.00 et endeligt resultat.

* Brevstemmer.

Alle tyske vælgere, der ønsker det, kan brevstemme. Brevstemmer skal være modtaget og godkendt af myndighederne senest søndag klokken 18.00.

* Regeringsforhandlinger.

Efter valget skal der forhandles om en ny tysk regering. Det kan trække ud i månedsvis og ventes også denne gang at blive en udfordring. Efter valget 24. september 2017 var den nye regering først på plads 14. marts 2018.

* Delstatsvalg.

Foruden valget til Forbundsdagen bliver der søndag også holdt delstatsvalg i Berlin og Mecklenburg-Vorpommern.

Kilder: Bundestag, Der Bundeswahlleiter, ZDF.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?