9. juli 2020
EU's brexitforhandler, Michel Barnier, præsenterde torsdag middag et forslag til en ny brexitaftale. I aftalen er den såkaldte bagstopper, der har skabt store udfordringer i forhandlingerne, skrottet.
EU's brexitforhandler, Michel Barnier, præsenterde torsdag middag et forslag til en ny brexitaftale. I aftalen er den såkaldte bagstopper, der har skabt store udfordringer i forhandlingerne, skrottet.
Foto: Kenzo Tribouillard/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: FAKTA: Ny brexitaftale er uden problematisk bagstopper

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FAKTA: Ny brexitaftale er uden problematisk bagstopper

Grænsen mellem Irland og Nordirland har været en stor knast i brexitforhandlingerne. Nu er ny aftale fremlagt.

Verden - 17. oktober 2019 kl. 14:26
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

EU og Storbritannien har torsdag middag kort før et EU-topmøde i Bruxelles præsenteret et forslag til en ny brexitaftale.

Aftalen indeholder et bud på en løsning på grænsen mellem EU-landet Irland og Nordirland, der er på vej ud af EU. Grænsen har været et af de store stridspunkter i brexitforhandlingerne mellem EU og Storbritannien.

Der er brug for en form for kontrol mellem de to lande, men alle er enige om, at en hård grænse skal undgås. Årsagen er frygt for, at en gammel og blodig konflikt mellem parterne vil blusse op.

Her kan du blive klogere på den nye brexitaftale:

* Nordirland vil fremover fortsat være underlagt en række EU-procedurer om told. Kontrollen af varer skal ske i Storbritannien, hvilket vil betyde, at der ikke er behov for en hård grænse mellem Nordirland og Irland.

* Nordirland vil officielt være en del af det britiske toldsystem og kunne drage fordel af fremtidige britiske handelsaftaler med andre lande.

* Nordirlands lovgivende forsamling får magt til at aflyse den særlige ordning ved en afstemning efter fire år. Det kræver, at et flertal af forsamlingen stemmer for. Hvis der ikke stemmes, fortsætter ordningen.

* At ordningen fortsætter udgør en væsentlig forskel i forhold til den såkaldte bagstopper, der var en del af tidligere premierminister Theresa Mays aftale. Her risikerede briterne i højere grad at være bundet til EU's toldsystem.

* Bagstopperen var en af de primære årsager til, at Theresa Mays aftale tre gange blev afvist i det britiske Underhus.

* Den nye aftale indeholder også en ny politisk erklæring. Det er en del af aftalen, der ikke er juridisk bindende, men som fastlægger det fremtidige forhold mellem Storbritannien og EU.

* Den resterende del af aftalen, som Theresa May indgik, forbliver uændret.

Kilder: BBC, Reuters.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?