6. april 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: FAKTA: Nobels litteraturpris

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FAKTA: Nobels litteraturpris

Strid i Det Svenske Akademi betyder, at der uddeles to Nobelpriser i litteratur.

Verden - 10. oktober 2019 kl. 13:24
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

For første gang siden 1943 blev Nobelprisen i litteratur ikke uddelt sidste år. Derfor gives der i 2019 helt usædvanligt to priser. En for 2018 og en for 2019.

I år går prisen til Østrigs avantgarde forfatter og dramatiker Peter Handke, mens sidste års pris går til den polske forfatter Olga Tokarczuk.

I 2018 ramte flere skandalesager akademiet, og på den baggrund besluttede Det Svenske Akademi, der står for uddelingen, ikke prisen ikke skulle uddeles.

Her kan du læse om litteraturprisen:

* Nobelpriserne er opkaldt efter den svenske ingeniør Alfred Nobel. Hans efterladte formue gik til en fond, der skulle uddele priser inden for fysik, kemi, medicin, litteratur og fred.

Fonden administreres af Nobelstiftelsen, og litteraturprisen uddeles af Det Svenske Akademi.

* Nobels litteraturpris blev uddelt for første gang i 1901. Den første pris gik til den franske digter Sully Prudhomme.

* Tre danskere har modtaget prisen. Det var Karl Gjellerup og Henrik Pontoppidan, der delte prisen i 1917, og Johannes V. Jensen, der modtog prisen i 1944.

* Det er sket syv gange tidligere, at Nobels litteraturpris ikke er blevet uddelt. Det var i 1914 og 1918 i forbindelse med starten og slutningen på Første Verdenskrig, i 1935 og i 1940 til 1943 i forbindelse med Anden Verdenskrig.

* Det Svenske Akademi meddeler, at prisen i 2018 ikke bliver uddelt på grund af en skandalesag, hvor flere medlemmer har forladt akademiet. Der vil i stedet blive uddelt to priser i 2019.

Kilder: nobelprize.org, Ritzau.