8. marts 2021
IAEA blev oprettet i 1957, hvor der internationalt var stigende frygt for udviklingen og brugen af atomteknologi (Arkivfoto).
IAEA blev oprettet i 1957, hvor der internationalt var stigende frygt for udviklingen og brugen af atomteknologi (Arkivfoto).
Foto: Lisi Niesner/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: FAKTA: Internationalt atomagentur blev oprettet i 1957

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FAKTA: Internationalt atomagentur blev oprettet i 1957

Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) har fra tirsdag fået begrænset sin adgang til Irans atomanlæg.

Verden - 23. februar 2021 kl. 09:16
Af Ritzau

Iran har natten til tirsdag sat en stopper for inspektioner med kort varsel fra Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA).

Det sker for at lægge pres på USA i en verserende strid om atomaftalen fra 2015. USA trak sig under tidligere præsident Donald Trumps ledelse fra aftalen og indførte i stedet sanktioner mod Iran.

De to lande er nu uenige om, hvordan man får reddet aftalen.

Her kan du blive klogere på atomagenturet IAEA.

* IAEA er verdens centrale organisation for videnskabeligt og teknologisk samarbejde inden for atomområdet. Det arbejder for sikkert, trygt og fredeligt brug af atomvidenskab og -teknologi.

* IAEA blev oprettet i 1957, på et tidspunkt hvor der internationalt var stigende frygt for udviklingen og brugen af atomteknologi.

* Det var den tidligere amerikanske præsident Dwight D. Eisenhower, der i en tale hos FN i 1953 første gang foreslog at oprette et atomagentur.

* Agenturet og dets daværende generaldirektør Mohamed ElBaradei blev i 2005 tildelt Nobels fredspris for deres arbejde for en mere fredelig verden.

* IAEA har 172 medlemslande. Danmark, Norge og Sverige var alle blandt den første gruppe lande, der blev medlem af agenturet i 1957.

* Nordkorea blev del af IAEA i 1974, men trak sig som medlem i 1994.

* IAEA har hovedkvarter i Wien og regionale kontorer i Tokyo og Toronto. Derudover er der mindre samarbejdskontorer i Genève og New York.

* IAEA har omkring 2500 ansatte fra over 100 forskellige lande.

Kilde: IAEA.

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?