28. marts 2020
Den såkaldte bagstopper skal sikre, at der ikke opstår hård grænse mellem EU-landet Irland og det britiske Nordirland. (Arkivfoto).
Den såkaldte bagstopper skal sikre, at der ikke opstår hård grænse mellem EU-landet Irland og det britiske Nordirland. (Arkivfoto).
Foto: Clodagh Kilcoyne/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: FAKTA: Den irske bagstopper og brexit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FAKTA: Den irske bagstopper og brexit

Bagstopper skal sikre, at der ikke opstår en hård grænse mellem EU-landet Irland og det britiske Nordirland.

Verden - 22. august 2019 kl. 14:55
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den britiske premierminister, Boris Johnson, var torsdag i Paris for at tale om en alternativ plan for brexit.

Den britiske udtræden af EU er 31. oktober, og den franske præsident, Emmanuel Macron, lod forstå, at EU ikke er klar til at opgive den såkaldte irske bagstopper.

Johnson har svoret, at han så hellere ser et hårdt brexit - altså en skilsmisse fra EU uden en aftale.

Læs mere om bagstopperen her:

* I dag er der i kraft af EU-medlemskabet en "usynlig" grænse mellem det britiske Nordirland og Irland. Den form for grænse vil både EU og Storbritannien gerne bevare efter et brexit.

* Bagstopperen er et sikkerhedsnet i brexitaftalen mellem Storbritannien og EU, der skal forhindre en hård grænse med kontrolposter mellem Irland og Nordirland.

* Grænsen mellem Irland og Nordirland vil ifølge brexitaftalen blive holdt åben via EU's toldunion, indtil en endelig handelsaftale er på plads mellem Storbritannien og EU.

* I Storbritannien frygter EU-skeptikere, at briterne vil blive fanget i bagstopperaftalen og fastholdt i EU's toldunion.

* Den nye britiske premierminister, Boris Johnson, har afgivet et løfte om aldrig at acceptere den irske bagstopper.

* Han foreslår selv, at der findes en teknologisk løsning langs den irske grænse, som gør toldkontrol overflødig, og som sikrer en åben grænse for personer.

* Hvis det ender med en hård brexit - altså at Storbritannien trækker sig ud af EU uden en skilsmisseaftale senest ved deadline 31. oktober - så kommer der en hård grænse med grænsevagter og toldere på begge sider af den irske grænse.

* EU har sammen med amerikanske politikere advaret Storbritannien om, at det bringer Langfredagsaftalen fra 1998 i fare. Den afsluttede knap 30 års blodig konflikt i Nordirland mellem proirske og probritiske militser. Over 3500 mennesker blev dræbt.

Kilder: BBC og The Guardian.