17. oktober 2021
Manden bag massakren i Norge var formentlig overbevist om, at han gjorde det rigtige, mener psykiater. --A photograph of Norwegian attack suspect Anders Behring Breivik is broadcast by Norwegian television July 23, 2011. Police detained the tall, blond su
Manden bag massakren i Norge var formentlig overbevist om, at han gjorde det rigtige, mener psykiater. --A photograph of Norwegian attack suspect Anders Behring Breivik is broadcast by Norwegian television July 23, 2011. Police detained the tall, blond su
Foto: Reuters Tv/ Scanpix /Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ekspert: Norsk dræber er ekstrem fanatiker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ekspert: Norsk dræber er ekstrem fanatiker
Manden bag massakren i Norge var formentlig overbevist om, at han gjorde det rigtige, mener psykiater.
Opdateret 17. oktober 2014 kl. 16:04
Verden - 23. juli 2011 kl. 15:07
Af Ritzau
Selvom fredagens terrorangreb, der indtil videre har kostet 91 mennesker livet, virker som en sindssyg handling, så var det formentlig ikke en sindssyg mand, der stod bag.

I steget peger en speciallæge i psykiatri på, at den 32-årige nordmand formentlig er en ekstrem fanatiker, som ikke ser sine handlinger som forkerte.
arrow Læs også: Breiviks mor vil ikke se sin søn

- Når vi taler om fanatikere, er der tale om folk, der personlighedsmæssigt bliver tiltrukket af en sort/hvid verden, og som har et meget stort had til nogle bestemte grupper - for eksempel jøder eller muslimer, siger Henrik Day Poulsen.

- Med tiden bliver de så overbeviste om, at de har ret, og at de andre er deres fjender, så de har ret til at udrydde dem. Når de først bliver så ensporede og fanatiske, bliver de ekstremt farlige, fortsætter han.

Anders Behring Breivik, som den formodede gerningsmand hedder, har ved flere lejligheder givet udtryk for ekstreme holdninger på flere internetsider, for eksempel Twitter, Facebook og document.no.

Men derudover er det ikke sikkert, han har opført sig bemærkelsesværdigt anderledes. Mange fanatikere lever nemlig et helt almindeligt liv ved siden af deres ekstremisttilværelse.

- Det er ligesom med de mænd, der stod bag bomberne i London 2005. Her er det kommet frem, at nogle af de muslimer rent faktisk var yderst velintegrerede og levede et fuldstændig almindeligt borgerligt liv, siger Henrik Day Poulsen og tilføjer:

- Men de levede et dobbeltliv, hvor de dyrkede deres ekstremisme i et parallelsamfund. Det samme kunne sagtens gøre sig gældende for den 32-årige nordmand.

Gerningsmandens tankegang sammenligner psykiateren med al-Qaedas.

- Jeg kan forstå, han har lokket dem hen til sig ved at sige, han var politimand. Det er bevidst kynisk - for at kunne dræbe så mange som muligt, siger Henrik Day Poulsen og sammenligner det med at køre en bilbombe ind i et shoppingcenter i myldretiden.
arrow Bølge af sympati styrker Arbeiderpartiet
31. juli 2011 kl. 14:42 Opdateret: kl. 16:04
arrow Breivik blev forsinket af trafikkø
31. juli 2011 kl. 12:32 Opdateret: kl. 16:04
arrow Breivik kræver regeringens afgang
31. juli 2011 kl. 12:07 Opdateret: kl. 16:04
Rejser du til udlandet i år?