26. maj 2020
Voldsomme uroligheder har rystet Ecuador i de seneste to døgn, hvilket har ramt landets olieproduktion. Mange mener, at tidligere præsident Rafael Correa, som lever i eksil i Belgien, trækker i trådene for at destabilisere landet og komme tilbage til magten.
Voldsomme uroligheder har rystet Ecuador i de seneste to døgn, hvilket har ramt landets olieproduktion. Mange mener, at tidligere præsident Rafael Correa, som lever i eksil i Belgien, trækker i trådene for at destabilisere landet og komme tilbage til magten.
Foto: Martin Bernetti/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ecuadors tidligere leder beskyldes for at stå bag uro

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ecuadors tidligere leder beskyldes for at stå bag uro

Tidligere præsident i Ecuador, Correa, og Venezuelas leder, Maduro, siges at stå bag Ecuadors krise.

Verden - 10. oktober 2019 kl. 10:09
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Voldsomme uroligheder har rystet Ecuador i de seneste døgn. Krisen har ramt landets olieproduktion hårdt og ventes at blive yderligere optrappet.

Mange mener, at tidligere præsident Rafael Correa, som lever i eksil i Belgien, trækker i trådene.

Landets nuværende præsident, Lenin Moreno, var tidligere vicepræsident under den socialistiske Correa. Men Moreno har lagt mere og mere afstand til landets venstreorienterede æra og har gennemført en række nyliberale reformer.

Moreno siger nu, at Correa og Venezuelas præsident, Nicolas Maduro, opildner til de voldsomme uroligheder i landet.

- Maduro og Correa har indledt deres destabiliseringsplaner, siger Moreno.

I Correas ti år lange præsidentperiode fra 2007 til 2017 blev han kritiseret for overdreven konfrontation og for at tillade korruption at blomstre.

Titusindvis af indfødte ecuadorianere fra hele landet er rejst til Quito. De demonstrerer blandt andet mod stigende brændstofpriser.

Det kom tidligere i denne uge til meget voldelige gadekampe. Tusindvis af demonstranter - både studerende, landmænd og fagforeninger - gik gennem det historiske centrum i hovedstaden Quito. Her kastede maskerede aktivister med molotovcocktails og brosten ved regeringsbygningerne.

Mange af de fredede bygninger blev efterfølgende indhyllet i sorte røgsøjler, og politiet svarede igen med tåregas og vandkanoner. Adskillige mennesker blev såret.

Hidtil er op mod 600 personer blevet anholdt under urolighederne, som har spredt sig til mange af landets byer.

Protesterne i Ecuador, som har 17 millioner indbyggere, startede den 3. oktober.

Efter forhandlinger med Den Internationale Valutafond (IMF) bebudede regeringen nye nedskæringer og reformer for at mindske landets underskud og udlandsgæld.

Regeringen har bebudet en 60 dage lang undtagelsestilstand i landet.

Moreno er afhængig af militærets støtte. Han forsøger at indlede en dialog med landets mange urbefolkningsgrupper og har et erklæret mål om et bredt samarbejde.

Moreno blev delvist lammet af et skud under et røveriforsøg i 1998 og har siden siddet i kørestol. Han blev i 2012 nomineret til Nobels fredspris for sin indsats for personer, som må leve med et handicap.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?