4. december 2020
For nylig brændte en migrantlejr på den græske ø Lesbos, hvilket pludselig krævede nye opholdssteder til tusindvis af migranter. Det viste ifølge EU-kommissær Margaritis Schinas, hvor meget der er brug for en ny asylpolitik i unionen.
For nylig brændte en migrantlejr på den græske ø Lesbos, hvilket pludselig krævede nye opholdssteder til tusindvis af migranter. Det viste ifølge EU-kommissær Margaritis Schinas, hvor meget der er brug for en ny asylpolitik i unionen.
Foto: Angelos Tzortzinis/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: EU-asyludspil kræver solidaritet uden automatisk omfordeling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EU-asyludspil kræver solidaritet uden automatisk omfordeling

Der skal være obligatorisk solidaritet, men man kan hjælpe på forskellig vis, viser EU-forslag om asyl.

Verden - 23. september 2020 kl. 12:37
Af Ritzau

Ansøgninger om asyl skal behandles hurtigere ved EU's ydre grænser, og alle EU-lande skal tage ansvar via "obligatorisk solidaritet".

Men der bliver ingen automatisk omfordeling af asylansøgere, som flere EU-lande modsætter sig. Alligevel kan et EU-land blive tvunget til at tage imod en afvist ansøger, hvis landet ikke formår at få personen sendt hjem.

Det fremgår af et forslag til en asyl- og migrationspagt, som EU-Kommissionen onsdag har fremlagt. Pagten skal erstatte EU's aktuelt dysfunktionelle asylsystem, hvis EU-landene ellers kan enes om det.

- Migration er komplekst. Det gamle system til at håndtere migration virker ikke mere. Den pakke, som vi fremlægger i dag, præsenterer en ny begyndelse, siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på et pressemøde.

Pagten indeholder mange elementer om øget kontrol ved grænser, hjemsendelser af afviste asylansøgere og redning af migranter på havet.

Centralt står, at EU-Kommissionen foreslår et system, hvor EU-landene sammen skal tage ansvar for de irregulære migranter, som har skabt stor politisk uro i EU de seneste år.

- Det er ikke et spørgsmål, om medlemslandene skal bidrage, men hvordan de skal gøre det, siger von der Leyen.

Kommissionen kalder det "obligatorisk solidaritet". Der bliver tale om et fleksibelt system.

- Man kan vælge at tage imod dem, som tilsyneladende har et behov for international beskyttelse. Eller man kan vælge et hjemsendelsessponsorat (return sponsorship), der gælder dem, som er blevet afvist.

- Sådan hjælper man et andet land, der er under pres, når det har flere migranter, end det kan håndtere, siger EU's kommissær for indre anliggender, Ylva Johansson.

Hun nævner samtidig, at man ved redningsaktioner på havet også vil kunne "vise sin solidaritet på anden vis".

Med et hjemsendelsessponsorat vælger man at hjælpe et andet EU-land med at hjemsende en afvist asylansøger. Personen bliver i dette land. Og sponsorlandet skal stå for al nødvendig støtte omkring hjemsendelsen.

Lykkes det ikke inden for otte måneder, så skal det land, der hjælper, tage "fuldt ansvar" for den afviste asylansøger.

Med et sponsorat kan man vælge, hvilke nationaliteter, man ønsker at hjælpe med at hjemsende.

EU-lande tvinges dermed ikke til at tage imod asylansøgere efter en obligatorisk fordelingsnøgle. Men de kan ende med at skulle tage imod en person, hvis de ikke kan få vedkommende til at rejse til sit oprindelsesland.

- Vi ved, at ikke alle medlemslande accepterer obligatorisk omfordeling. Men samtidig er omfordeling - og ikke bare hjælp eller grænsevagter - det, som reelt hjælper med at lette presset, siger EU-kommissær Margaritis Schinas.

For Danmark er solidaritetsmekanismen ikke aktuel på grund af retsforbeholdet. Derfor deltager Danmark ikke.

Men Danmark kan vælge at tilslutte sig tre kapitler - 3, 5 og 7 - i den forordning, der forelås.

Pagten har været undervejs længe. Der er stor uenighed blandt EU-landene om, hvordan man skal håndtere migration.

EU-Kommissionen lægger heller ikke skjul på, at det har været en vanskelig proces.

- Vi fremlægger et kompromis, en landingszone, som er resultat af grundige konsultationer, siger EU-kommissær Schinas.

Et vigtigt element i pakken er, at man hurtigere vil behandle ansøgninger om asyl ved EU's ydre grænser. Man vil også styrke initiativer til hjemsendelser af personer, som har fået afslag på ophold.

Desuden vil man fremme nogle tredjelandsborgeres mulighed for at komme til EU på lovlig vis.

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?