21. oktober 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: EU kræver stop for volden i Libyen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EU kræver stop for volden i Libyen
EU fordømmer volden mod demonstranter i Libyen. Gaddafi opfordres til at lytte til folkets krav om reformer.
Verden - 21. februar 2011 kl. 00:06
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk
EU tager i samlet flok afstand fra begivenhederne i Libyen, hvor styret under ledelse af Muammar Gaddafi har grebet særdeles hårdhændet til værks over for de mange demonstranter.

- Vi fordømmer undertrykkelsen af fredelige demonstranter og begræder volden og de civile dødsfald, udtaler EU's udenrigschef, Catherine Ashton, i en erklæring på vegne af samtlige 27 EU-lande.
arrow Læs også: Mindst 60 er dræbt efter kampe i Libyen

- EU opfordrer myndighederne til at udvise tilbageholdenhed og ro og til øjeblikkeligt at afstå fra yderligere brug af vold mod fredelige demonstranter, lyder det videre i erklæringen.

Gaddafi skal i stedet starte en reformdialog med befolkningen, lyder EU's opfordring. Derudover opfordres Libyen til at udvise respekt for ytrings- og forsamlingsfrihed samt omgående at ophæve blokeringen af internet og mobilnetværk i landet

EU's udenrigsministre mødtes søndag aften for at diskutere situationen i Nordafrika og den arabiske verden. Selvom Egypten oprindeligt var hovedpunktet på mødet, så var det weekendens voldsomme udvikling i Libyen, der fik mest opmærksomhed.

Ifølge flere internationale medier er mere end 200 mennesker blevet dræbt af sikkerhedsstyrker i Libyen i de seneste dages uro.

Søndag aften har uroen bredt sig til hovedstaden Tripoli, hvor flere demonstrationer kræver en afslutning på Gaddafis 40-årige autoritære styre samt demokratiske reformer og bedre sociale forhold for landets indbyggere.

Udenrigsminister Lene Espersen (K) er tilfreds med den kontante tone i EU's erklæring.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, hvad der foregår i Libyen for øjeblikket, og den måde myndighederne slår ned på demonstranterne på, siger Espersen.

Erklæringen fra EU kommer selvom Libyen har truet EU med, at samarbejdet om at stoppe trafikken af bådflygtninge til Europa suspenderes, hvis EU bakker op om de prodemokratiske protester.

- Det eneste, Gaddafi har fået ud af at true EU, er at få alle 27 lande til at stå sammen om at anbefale, at man nu går ud og lytter til befolkningen, siger Lene Espersen.
arrow Konsul: Demonstrationer tager til i styrke
21. februar 2011 kl. 11:54 Opdateret: kl. 11:56
arrow Ministerium: Forlad Libyen hurtigst muligt
21. februar 2011 kl. 11:40 Opdateret: kl. 11:42
arrow Regeringsbygninger i Tripoli er i flammer
21. februar 2011 kl. 10:51 Opdateret: kl. 08:36