24. maj 2019
I juli var der ved præsidentpaladset i Warszawa demonstrationer mod Polens reformer af domstolene. Fredag har EU-Domstolen afgjort, at Polen skal ophøre med den tvangspensionering af højesterettens dommere, som er en konsekvens af reformen.
I juli var der ved præsidentpaladset i Warszawa demonstrationer mod Polens reformer af domstolene. Fredag har EU-Domstolen afgjort, at Polen skal ophøre med den tvangspensionering af højesterettens dommere, som er en konsekvens af reformen.
Foto: Adam Chelstowski/arkiv/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: EU-Domstolen går imod Polen i dommeropgør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EU-Domstolen går imod Polen i dommeropgør

Polen skal indstille omstridte pensioneringer af dommere, siger EU-Domstolen i Luxembourg i dom.

Verden - 19. oktober 2018 kl. 14:29
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Polen skal øjeblikkelig indstille landets omstridte pensionering af dommere, fremgår det af en afgørelse fra EU-Domstolen i Luxembourg fredag.

Domstolen pålægger også Polen at genindsætte de højesteretsdommere, der er blevet tvunget på pension.

Polen har tvunget over 20 dommere på pension, som alle var fyldt 65 år eller mere.

Det er EU-Kommissionen, som har indbragt sagen om Polens omstridte retsreformer for EU-Domstolen. En lang række EU-lande har udtrykt opbakning til, at Polen må rette ind.

En reform af Polens højesteret er ifølge kommissionen i strid med princippet om domstolenes uafhængighed. Polen har med en lov, der trådte i kraft 3. april 2018, sænket pensionsalderen for højesteretsdommere fra 70 år til 65 år.

Dermed sker der en betydelig udskiftning af dommerstanden. 27 af domstolens 72 dommere vil ifølge kommissionen være omfattet af tvangspensioneringen.

Loven giver mulighed for at søge om dispensation til yderligere tre års virke. Men den skal gives af landets præsident. Bekymringen går på, at landets politikere blander sig i domstolens virke.

EU-Kommissionen gik til domstolen i slutningen af september og krævede en hurtig sagsbehandling.

Det højreorienterede Lov- og Retfærdighedspartiet (PiS), der sidder på magten i Polen, har igangsat reformen under løfter om at rense retten for korrupte dommere.

Regeringen mener desuden, at det vil give en mere effektiv og retfærdig sagsbehandling at fjerne de dommere, der var aktive under Polens kommunistiske styre.

Men oppositionen i Polen siger, at der er tale om en politisk udrensning, der har som mål at fjerne dommere, man ikke bryder sig om.

Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, siger, at Polen har modtaget EU-Domstolens afgørelse og vil "respondere efter at have analyseret den", skriver nyhedsbureauet AP.

Domstolen kan ende med at give Polen en bøde, hvis den mener, at Polen bryder EU's love.