6. juli 2020
Glade unge på Nacka Gymnasium i Stockholm fejrer, at de er blevet studenter. Men den fortsat coronakrise med mange døde får skepsissen til at vokse i andre dele af det svenske samfund.
Glade unge på Nacka Gymnasium i Stockholm fejrer, at de er blevet studenter. Men den fortsat coronakrise med mange døde får skepsissen til at vokse i andre dele af det svenske samfund.
Foto: Tt News Agency/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Coronamåling giver smæk til den svenske regering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Coronamåling giver smæk til den svenske regering

Svenskerne er blevet mere skeptiske over for regeringen og sundhedsmyndighederne. De vil have svar.

Verden - 04. juni 2020 kl. 09:43
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tiltroen til, at den svenske regering og den svenske sundhedsstyrelse er i stand til at håndtere coronakrisen, tager et ordentligt dyk, viser en ny meningsmåling for tv-stationen SVT.

Det er et fald på næsten 20 procent.

Sverige har haft svært ved at bevæge sig ud af coronakrisen. Det daglige dødstal er fortsat højt.

Det seneste tal for døgnet onsdag viste 74 registret døde. De nordiske nabolande har i samme døgn registreret ingen eller ganske få døde med Covid-19.

Andelen af svenskere, der har meget eller ret meget tiltro til, at regeringen kan håndtere epidemien, er sunket fra 63 procent i april til 45 procent nu, viser undersøgelsen.

Tilliden til den svenske sundhedsstyrelse er i samme periode faldet fra 73 procent til 65 procent.

- Nu kræves der en helt anden type håndtering af pandemien i sammenligning med den akutte krisehåndtering, som folk syntes, var passende for et par måneder siden, siger lederen for instituttet Novus, Torbjörn Sjöström, der har gennemført undersøgelsen for SVT.

Folk ønsker svar på, hvor udbredt smitten er, og hvor længe de bør blive hjemme inden døre. Det er spørgsmål, som ikke er blevet besvaret i dagevis, siger han.

Ligesom i det danske folketing har der i den svenske riksdag været borgfred mellem regeringen og partierne under den første fase af coronakrisen. Men det kan være slut nu.

- Tidligere vovede man ikke at kritisere regeringen. Men nu er startskuddet givet til, at coronakrisen bliver et politisk ladet spørgsmål, siger Sjöström.

I modsætning til de øvrige nordiske lande valgte Sverige ikke i marts at foretage en brat nedlukning af samfundet med lukkede skoler og restauranter. Men siden har myndighederne haft vært ved at styre coronaepidemien.

Det seneste tal viser 4542 døde i Sverige med Covid-19 mod 580 døde i Danmark. Dødsraten i Norge er cirka halvdelen af den danske.

Danmark og Norge genåbner deres gensidige grænser senere på måneden. Men på grund af den høje smitterate blandt svenskere, er der ikke lagt op på til det samme over for Sverige.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?