17. februar 2020
En ny brexitaftale landede torsdag mellem EU og Storbritannien. Men det er stadig usikkert, om den ender med at blive vedtaget. (Arkivfoto).
En ny brexitaftale landede torsdag mellem EU og Storbritannien. Men det er stadig usikkert, om den ender med at blive vedtaget. (Arkivfoto).
Foto: Tolga Akmen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Brexitaftale forsøger på ny at løse irsk grænseproblematik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brexitaftale forsøger på ny at løse irsk grænseproblematik

Ny brexitaftale medfører kontrol mellem to dele af Storbritannien for at undgå hård grænse på den irske ø.

Verden - 17. oktober 2019 kl. 14:38
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Fremtiden for grænseovergangen mellem Nordirland og Irland har været en sten i skoen i hele forhandlingsforløbet om brexit, der blev skudt i gang for over to år siden.

Og den aftale, som torsdag er landet mellem EU og Storbritannien, forsøger sig med en ny løsning for at undgå en hård grænse mellem Nordirland og Irland.

arrow Læs også: Lektor: Nordirsk nej kan fremtvinge ny brexit-udskydelse

- Nordirland skal stadigvæk være med i EU's indre marked for varer, og den kontrol, der nødvendigvis skal ske af de regler, kommer til at foregå mellem Storbritannien og Nordirland.

- Så kontrollen kommer til at ske mellem to dele af Storbritannien, siger underdirektør i Dansk Industri Anders Ladefoged.

Nordirland forbliver samtidig en del af Storbritanniens toldsystem, men EU's toldsats vil stadig blive brugt over for varer, som kommer ind i Nordirland udefra.

- Storbritanniens toldmyndigheder vil anvende EU's toldsats over for varer, som risikerer ellers at glide ind i EU under radaren, fordi der ikke er nogen grænsekontrol mellem Nordirland og Irland, siger Anders Ladefoged og tilføjer:

- Hvis den vare, der opkræves EU-told på, ender med at skulle bruges inden for Nordirland selv, kan køberen få refunderet forskellen.

Ønsket om at undgå en decideret grænse mellem Nordirland og Irland skyldes, at man vil beskytte en fredsaftale fra 1998, der stoppede 20 års blodig konflikt i Nordirland.

Det er endnu usikkert, om aftalen ender med at blive vedtaget. Den kræver parlamentarisk accept i Storbritannien og i Europa-Parlamentet.

Blandt modstanderne er den britiske regerings nordirske støtteparti, DUP, som fastholder en tidligere udmelding om at sige nej til aftalen.

Både Dansk Industri og Dansk Erhverv kalder det godt nyt for dansk erhvervsliv, at der er landet en aftale.

- For danske virksomheder er det en glædelig nyhed, da risikoen for et no-deal brexit kommer længere væk, men det er fortsat usikkert - særligt om aftalen kan gå igennem i det britiske underhus, udtaler direktør i Dansk Erhverv

arrow Johnson: Nu må Underhuset sikre brexit uden forsinkelse
17. oktober 2019 kl. 15:25 Opdateret: kl. 15:26
arrow OVERBLIK: Den svære vej mod brexit
17. oktober 2019 kl. 15:02 Opdateret: kl. 15:02
arrow Irland roser ny aftale: God for både Irland og Nordirland
17. oktober 2019 kl. 14:47 Opdateret: kl. 14:48