26. september 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Breivik-dom går verden rundt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Breivik-dom går verden rundt
Breivik-dommen er forsidestof over hele verden. Nogle roser nordmændene, mens andre undrer sig over straffen.
Verden - 25. august 2012 kl. 06:13
Af Ritzau
- Det var ikke et militærtribunal som Guantanamo. Det var en åben retssag i et åbent samfund, skriver den britiske avis The Guardian i en kommentar til dommen mod Anders Behring Breivik.

Avisen roser det norske retssystem for måden retssagen blev foregik på. Der blev givet meget plads og juridisk bistand til ofrene, uden at det gik ud over den anklagedes retssikkerhed, skriver avisen i en kommentar.
arrow Læs også: 9 ud af 10 nordmænd: Dommen er rigtig

- Tingretten i Oslo holdt fast ved den urokkelige tro på retsstaten, skriver avisen, der er enig i, at det var rigtigt at erklære ham tilregnelig.

Den svenske avis Aftonbladet fremhæver, at Norge nu står foran en selvransagelse.

- Få leder efter årsagerne til, at Breivik blev, som han blev. Måske er det lettere at leve med tanken om, at massedrab på børn er en gals mands værk. Men han var ikke gal ifølge retten, og han er ikke et monster, skriver avisen.

I mange lande har man svært ved at forstå det norske retssystem. I Storbritannien fremhæver tabloidpressen, at Breivik ikke blev idømt livsvarig fængsel.

Både i britiske netaviser og i spanske El Pais vises billeder af de celler, som Breivik skal afsone i, som begge steder opfattes som luksuriøse.

Men de fleste tolker dommen som livsvarig fængsel, eller forklarer hvordan forvaringsdommen kan forlænges med fem år ad gangen.

Flere aviser starter deres artikler med Breiviks beklagelse til europæiske nationalister, om at han ikke nåede at dræbe flere og undlader ikke at beskrive det som El Pais kalder hans "ondskabsfulde smil".

Stilheden, roen og respekten som de overlevende og de pårørende til ofrene viste i retten, mens de sad bare få meter fra gerningsmanden, har gjort stærkt indtryk på journalisten fra El Pais.

- Ikke et støn, ingen gråd, ikke et suk. De pårørende lyttede alvorligt og meget koncentreret, mens de stirrede ud i luften uden tegn på hævnlyst, skriver El Pais.
arrow Norsk advokat ønsker debat om dødsstraf
24. august 2012 kl. 23:51 Opdateret: kl. 23:53
arrow Stoltenberg: Domstolen bestod testen
24. august 2012 kl. 21:16 Opdateret: kl. 21:18
arrow Dommer bremser Breivik i uhyrligt udsagn
24. august 2012 kl. 21:03 Opdateret: kl. 07:19
Stemmer du til kommunalvalget i år?