13. november 2018
I en erklæring lørdag morgen oplyser Canadas handelsminister, Francois-Philippe Champagne, at Apec-landene er nået til enighed om nøgleelementer i frihandelsaftalen TPP.
I en erklæring lørdag morgen oplyser Canadas handelsminister, Francois-Philippe Champagne, at Apec-landene er nået til enighed om nøgleelementer i frihandelsaftalen TPP.
Foto: Scanpix/Na Son Nguyen/arkiv
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Apec-lande er enige om ramme for handelsaftale uden USA

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Apec-lande er enige om ramme for handelsaftale uden USA

Landene er enige om at gå videre med frihandelsaftalen TPP, efter USA trak sig tidligere i år, oplyser Canada.

Verden - 11. november 2017 kl. 03:58
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Handelsministrene fra 11 Apec-lande er enige om at gå videre med frihandelsaftalen TPP (Trans-Pacific Partnership), efter at præsident Donald Trump trak USA ud af samarbejdet tidligere i år.

Det oplyser Canadas handelsminister, Francois-Philippe Champagne, lørdag morgen.

Han skriver på Twitter, at gennembruddet er et "stort fremskridt".

I en erklæring skriver han videre, at landene er nået til enighed om nøgleelementer i aftalen. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Den canadiske regering er nået til enighed om rammen for et nyt omfattende og progressivt partnerskab, skriver ministeren.

Lørdagens gennembrud kommer efter flere dages forhandlinger op til denne weekends på et Apec-topmøde i Da Nang i Vietnam.

Apec er en samarbejdsorganisation for 21 lande ved Stillehavet og i Asien.

Trump trak USA ud af TPP, der er en aftale om en udvikling af handelssamarbejdet i Apec, som noget af det første efter sin indsættelse i januar.

Nu er en af de største udfordringer for Apec-landene ifølge nyhedsbureauet Reuters at fastholde Vietnam, Malaysia, Chile og Peru i samarbejdet, da disse lande er indgået i aftalen med henblik på at få bedre adgang netop til det amerikanske marked.

Fredag understregede Donald Trump, at USA kommer i første række på handelsområdet.

- Vi kan ikke længere acceptere dette vedvarende handelsmisbrug, og vi vil ikke acceptere det, sagde han ifølge nyhedsbureauet AP.

Kina er ikke en del af TPP, men kort efter Trumps tale gik den kinesiske præsident, Xi Jinping, på talerstolen med en besked om, at alle lande må slås for økonomisk åbenhed, ellers risikerer de at blive fortabt.

Kina støtter et internationalt handelsregime, og Xi ønsker en frihandelszone for hele Apec i Stillehavet og Asien.

Vælger man enegang, kommer man til at halte efter, lød budskabet fra den kinesiske leder.