25. september 2021
Selv ikke det gamle DDR's Stasi ville have afsløret Breivik, siger Norges spionchef.
Selv ikke det gamle DDR's Stasi ville have afsløret Breivik, siger Norges spionchef.
Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/SCANPIX DANMARK 2011)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Anders Breivik snød de norske spioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Anders Breivik snød de norske spioner
Opdateret 17. oktober 2014 kl. 16:04
Verden - 25. juli 2011 kl. 20:52
Af Ritzau
Norges politis sikkerhedstjeneste, PST, ser ingen grund til selvkritik, selv om tjenesten ikke fik fat på Anders Behring Breivik, inden han i fredags begik de voldsomme terrorattentater i Oslo og på øen Utøya.

- Jeg tror ikke engang, at Stasi i Østtyskland kunne have afsløret denne person. Han ville også dér været gået uden om nettet, siger Janne Kristiansen, chef for PST, til det norske nyhedsbureau NTB.
arrow Læs også: Forsvarer: Breivik får maksimal straf

Hun afviser samtidig, at truslerne fra det yderste højre er nedprioriteret, og at al opmærksomheden er på ekstreme islamister.

- Vort hovedfokus er fremdeles ekstrem islamisme, i lighed med resten af Europa, Rusland og USA. Men vi har ikke mistet opmærksomheden på højreekstremister. Vor seneste trusselsvurdering siger netop, at vi må forvente en opblomstring af disse miljøer, siger Janne Kristiansen.

- Vi har tidligere påpeget, hvor vanskeligt det er at afdække soloterrorister. Her er det ikke engang en soloterrorist, men hvad vi kalder en ensom ulv. Han har ikke tilhørt et ekstremt miljø og figurerer ikke i nogle af vore registre.

PST har dog fundet navnet på terroristen, der dræbte otte mennesker ved et bombeattentat i Oslo og skød og dræbte 68 mennesker på Utøya, én gang i tjenestens arkiver.

I marts stod hans navn på en liste fra troldvæsnet over nordmænd, som har handlet hos et firma i Polen. Firmaet sælger blandt andet kemikalier.

- Brevik havde modtaget varer for omkring 120 kroner. Listen siger ikke, hvad han købte, men det er begrænset, hvad han kan have købt, siger efterretningschefen.

Hun tilføjer, at der ikke var noget ved Breiviks navn, der gjorde, at PST fik mistanke til ham. Selv ikke det faktum, at han har skrevet indlæg på forskellige islamkritiske hjemmesider på internettet, fik PST til at se nærmere på ham.

- Han har ikke tilkendegivet de helt ekstreme holdninger på disse hjemmesider. Tværtimod har han fremstået temmelig moderat, siger Janne Kristiansen, der var på ferie, da terrorangrebet fandt sted.

40 minutter efter, at alarmen gik, var hun på arbejde. Det har hun været siden.
arrow Breivik tæt på at dræbe udlejers kæreste
29. juli 2011 kl. 02:09 Opdateret: kl. 16:04
arrow Politiet har 700 vidner i norsk terrorsag
29. juli 2011 kl. 01:52 Opdateret: kl. 16:04
arrow 23 sårede stadig indlagt på Oslos sygehuse
28. juli 2011 kl. 15:20 Opdateret: kl. 16:04
Stemmer du til kommunalvalget i år?