17. oktober 2021
Anders Breivik er fængslet i otte uge
Anders Breivik er fængslet i otte uge
Foto: Wolfgang Rattay /Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Anders Breivik er fængslet i otte uger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Anders Breivik er fængslet i otte uger
Anders Breivik talte under grundlovsforhøret om to yderligere celler i "vores organisation".
Opdateret 17. oktober 2014 kl. 16:04
Verden - 25. juli 2011 kl. 16:05
Af Ritzau
Anders Breivik er fængslet otte uger for bomben i Oslo og massakren på Utøya - heraf skal han tilbringe de første fire uger i isolation.

Han afskæres fuldstændigt fra muligheden for at kunne kommunikere med andre personer end sin forsvarer i denne periode.
arrow Læs også: Breiviks mor vil ikke se sin søn

Efter et overraskende kort grundlovsforhør af den 32-årige Anders Behring Breivik blev den terrorsigtede kørt bort fra Oslo tingrett lige efter klokken 14.30 mandag. Selve udspørgningen af Norges mest forhadte person varede 30-40 minutter.

Grundlovsforhøret var lukket for offentligheden og pressen, men på et efterfølgende pressemøde siger tingrettdommer Kim Heger, i forbindelse med oplæsningen af rettens kendelse, at Anders Behring Breivik foreløbig er varetægtsfængslet i otte uger.

Breivik begrundede under forhøret sine handlinger med, at han var tvunget til at gennemføre sin aktion for at redde Norge og Vesteuropa fra muslimsk og kulturmarxistisk indflydelse og overtagelse.

Breivik fortalte også, at bombeangrebet og nedskydningen på Utøya skulle ses som et kraftigt signal til befolkningen, og målet var at påføre Arbeiderpartiet størst mulig skade. Arbeiderpartiet har svækket og forrådt landet, sagde Breivik ifølge dommer Kim Heger.

"Og fredag måtte de (Arbeiderpartiet, red) betale prisen for forræderiet", sagde Breivik ifølge referatet på pressemødet.

Breivik forklarede videre sin handling med, at Arbeiderpartiet fortsætter sin ideologiske dekonstruktion af norsk kultur og masseimporterer muslimer. Det må partiet så tage ansvaret for.

Den lange varetægtsfængsling er usædvanlig. Normalt varetægtsfængsles sigtede i alvorlige sager i Norge i fire uger.

Politiet havde inden grundlovsforhøret anmodet om, at Breivik skulle varetægtsfængslet i otte uger af hensyn til efterforskningen.

Dommer Kim Heger forklarede den langvarige fængsling af Breivik med, at han under forhøret havde påstået, at der er "to celler til i vores organisation". En udtalelse, som dommer Kim Heger ikke ville uddybe på pressemødet.

Hvornår retssagen mod Breivik begynder, er det alt for tidligt at spekulere i. Ifølge norsk tv NRK kan det tage over et år, inden en retssag indledes.

Anders Behring Breivik har erkendt de faktiske omstændigheder, og at han stod bag bilbomben i Oslo midtby fredag eftermiddag samt den efterfølgende massakre af adskillige unge mennesker fredag aften på øen Utøya. De unge var på socialdemokratisk ungdomslejr .
arrow Bølge af sympati styrker Arbeiderpartiet
31. juli 2011 kl. 14:42 Opdateret: kl. 16:04
arrow Breivik blev forsinket af trafikkø
31. juli 2011 kl. 12:32 Opdateret: kl. 16:04
arrow Breivik kræver regeringens afgang
31. juli 2011 kl. 12:07 Opdateret: kl. 16:04
Rejser du til udlandet i år?