21. september 2021
USA's udenrigsminister, Antony Blinken, fortalte mandag aften om planerne om at give asyl til tolke og andre afghanere, der har arbejdet for den amerikanske regering.
gallery icon

Se billedserie

USA's udenrigsminister, Antony Blinken, fortalte mandag aften om planerne om at give asyl til tolke og andre afghanere, der har arbejdet for den amerikanske regering.
Foto: Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Afghanske tolke får hjælpende hånd af USA

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Afghanske tolke får hjælpende hånd af USA

En ny ordning giver afghanere, der har arbejdet for amerikanske styrker, mulighed for beskyttelse i USA. Udenrigsminister erkender, at ordningen er kompliceret.

Verden - 03. august 2021 kl. 08:15
Af Ritzau

Tilværelsen er usikker for afghanere, der på forskellig vis har arbejdet for den amerikanske regering under USA's tilstedeværelse i Afghanistan.

Derfor udvider USA nu en ordning, der skal hjælpe civile afghanere ud af farezonen. Truslen kommer fra den militante bevægelse Taliban.

Taliban indledte en offensiv i maj og er siden rykket frem i Afghanistan og har forsøgt at tilkæmpe sig kontrollen over flere provinshovedstæder.

Som en konsekvens af den højspændte situation i Afghanistan øger USA antallet af afghanere, der kan få et særligt flygtningevisum, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den første gruppe på lidt over 200 afghanere ankom med fly til en militærbase i Virginia i sidste uge. Og natten til mandag lettede fly nummer to med flere flygtninge fra Afghanistan til USA.

I de kommende uger ventes yderligere omkring 2500 afghanere at ankomme til USA. Det er blandt andet tidligere tolke og deres familier.

Foruden tolke omfatter ordningen afghanere, der har arbejdet for projekter finansieret af USA og for amerikanske ngo'er og medier i Afghanistan.

Øvelsen er dog langtfra ligetil, erkender USA's udenrigsminister, Antony Blinken. I en udtalelse siger han ifølge Reuters, at den nye ordning har "betydelige diplomatiske, logistiske og bureaukratiske udfordringer".

Således er det et krav, at de pågældende afghanere selv rejser ud af Afghanistan, før deres sager kan blive behandlet.

Og det kan slukke håbet for mange af dem.

Antony Blinken siger samtidig, at de seneste meldinger om Talibans forbrydelser i Afghanistan er "dybt foruroligende og helt uacceptable".

Ifølge en rapport fra Den Uafhængige Afghanske Menneskerettighedskommission (AIHRC) er mindst 40 civile afghanere, der har vist støtte til den afghanske regeringshæren, eller som har arbejdet for regeringen, blevet dræbt af Taliban i hævnangreb.

Taliban indledte sin offensiv i maj, samtidig med at USA og Nato begyndte at trække deres soldater ud af landet.

Siden har der kontinuerligt været kampe mellem den militante bevægelse og afghanske regeringsstyrker.

USA og flere af landets allierede - herunder Danmark - har haft soldater i Afghanistan i næsten 20 år. De vestlige styrker gik ind i landet i kølvandet på terrorangrebene mod USA 11. september 2001.

Al-Qaeda, som med Osama bin Laden i spidsen orkestrerede angrebene, havde hjemme i netop Afghanistan. Krigen i Afghanistan var et led i de USA og de vestlige allieredes globale krig mod terror.

USA's nye visumprogram kommer efter pres fra Kongressen og flere menneskeretsorganisationer.

De mener, at titusinder af afghanere, der har arbejdet sammen med de amerikanske soldater, har krav på beskyttelse.

Ligesom USA har Danmark benyttet sig af afghanske tolke i forbindelse med missionen i Afghanistan. Tolkenes sikkerhed bliver aktuelt debatteret herhjemme, hvor et flertal i Folketinget vil have undersøgt, om en eksisterende aftale om evakuering af afghanske tolke skal ændres.

Med den eksisterende tolkeaftale er det nemlig ganske svært for afghanske tolke at opnå beskyttelse i Danmark.

Synes du, at kommunen er der for dig?