21. juni 2021
Hovedkvarteret for krypteringsfirmaet Crypto AG i Steinhausen, Schweiz. CIA og BND er begge ude af firmaet, som er opløst og splittet i to nye firmaer.
gallery icon

Se billedserie

Hovedkvarteret for krypteringsfirmaet Crypto AG i Steinhausen, Schweiz. CIA og BND er begge ude af firmaet, som er opløst og splittet i to nye firmaer.
Foto: Arnd Wiegmann/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Århundredets efterretningskup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Århundredets efterretningskup

Spioner fra USA og Tyskland havde næserne dybt nede i omverdenens hemmelige meddelelser i årevis. De ejede det firma, der solgte krypteringen, afslører tysk tv.

Verden - 13. februar 2020 kl. 20:00
Af Ritzau

Amerikanerne ved, hvad de taler om, når de advarer mod den kinesiske teknologikæmpe Huawei.

Der kan sidde skjult teknik i Huaweis produkter, sådan at kinesiske efterretningstjenester kan følge med, lyder det advarende fra USA. En såkaldt bagdør.

Det benægter Huawei ganske vist, men USA har fastholdt. Der er en risiko.

Nu er det blevet afdækket, at i en tid med mindre avanceret teknologi end i dag brugte USA og det daværende Vesttyskland præcis den metode, som USA nu advarer om.

Amerikanerne og tyskerne inkorporerede teknologi i krypteringsudstyr, sådan at officerer i den amerikanske efterretningstjeneste CIA og den tilsvarende tyske tjeneste BND kunne afkode krypterede meddelelser og samtaler.

Det var mere end aflytning.

Det var også en forretning.

CIA og BND ejede i det skjulte det schweiziske krypteringsfirma Crypto AG, der lavede udstyret, og som solgte det til kunder i 120 lande.

- Det var århundredets efterretningskup, har CIA konkluderet i en rapport.

- Udenlandske regeringer betalte gode penge til USA og Vesttyskland for det privilegie at få deres mest hemmelige kommunikation læst af mindst to og måske fem eller seks andre lande.

Henvisningen til fem eller seks lande gælder ifølge avisen The Guardian formentlig et efterretningssamarbejde, der kaldes Five Eyes.

Det er en aftale mellem USA, Storbritannien, Canada, Australien og New Zealand.

Der har før været meldinger om forbindelser mellem CIA og Crypto AG. Blandt andet skrev avisen Baltimore Sun om det i 1995, og det fik adskillige lande til at droppe firmaet.

I tirsdags rullede de tyske og schweiziske tv-stationer ZDF og SRF og avisen Washington Post sagen op og fortalte, at CIA har været viklet ind i Crypto AG helt frem til 2018.

BND solgte sin andel til CIA i begyndelsen af 1990'erne.

Medierne har haft adgang til CIA-dokumenter om Crypto AG og dets ejere, og sagen slutter ikke med det.

For de schweiziske myndigheder siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at de vil undersøge, hvad der er op og ned i sagen.

Ifølge oplysningerne fra avisen og tv-stationerne har de tyske og amerikanske efterretningsfolk fulgt nogle af de verdenshistoriske begivenheder fra helt centralt hold på grund af muligheden for at læse de krypterede meddelelser.

Operationen blev kaldt Thesaurus. I 1980'erne ændrede den navn til Rubicon.

Men hvad end den hed, så fik de to lande store fordele.

Under forhandlingerne i Camp David forud for fredsaftalen mellem Israel og Egypten i 1979 kunne USA følge med i den krypterede kontakt, som Egyptens daværende præsident, Anwar Sadat, havde med Kairo.

USA kunne også bruge teknikken til at aflytte myndigheder i Iran, da iranske studenter i 1979 holdt amerikanere som gidsler i Teheran.

I 1982 invaderede Argentina de britiske Falklandsøer. Da den britiske flåde blev sendt til Sydatlanten for at generobre øerne, kunne amerikanerne afkode argentinernes krypterede beskeder og sende informationerne videre til briterne.

I øvrigt har stormagterne Kina og Sovjetunionen/Rusland aldrig været kunder i Crypto AG.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?