20. september 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 77 personer kvæstet i optøjer på australsk asylcenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

77 personer kvæstet i optøjer på australsk asylcenter

Uroligheder på et australsk center for bådflygtninge i Papua Ny Guinea fortsætter. En person er dræbt.

Opdateret 18. februar 2014 kl. 05:25
Verden - 18. februar 2014 kl. 05:22
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En person har mistet livet, og mindst 77 er kommet til skade i forbindelse med optøjer natten til tirsdag dansk tid på et australsk asylcenter.

Asyllejren er placeret på øen Manus i Papua Ny Guinea.

Den konservative regering under premierminister Tony Abbott har strammet reglerne for at opnå asyl i Australien for personer, der forsøger at komme illegalt ind i landet - ofte med både fra Indonesien.

Uvished om deres fremtidige skæbne menes at være årsag til urolighederne blandt flere af de internerede. Søndag aften kom adskillige personer til skade, da 35 asylansøgere brød ud fra centret på Manus.

- Det er en tragedie, men det var en meget faretruende situation, siger Australiens immigrationsminister, Scott Morrison, efter meddelelsen om at en person har mistet livet.

Han beskriver protesterne som meget voldelige. Det er endnu uklart, hvad der egentlig er sket, og hvordan de mange personer er kommet til skade.

Der er ubekræftede meldinger om, at det var grupper af lokale på øen, som udstyret med blandt andet macheter og stokke gik til angreb på asylansøgerne.

Mange af øens indbyggere er modstandere af asylcentret.

- Det må nu stå klart, at asylansøgere ikke kan opholde sig i sikkerhed på Manus. De skulle aldrig have været anbragt der. Asylansøgere skal bringes til Australien, siger Ian Rontoul fra Refugee Action Coalition, der er modstander af regeringens politik, til tv-kanalen ABC.

13 af de 77 tilskadekomne er i kritisk tilstand. En person har fået kraniebrud, mens en anden er blevet ramt af et skud. De to vil blive overført til et hospital i Australien.

Lejren på den fjerntliggende ø er en af to, som den australske stat sender tilbageholdte bådflygtninge til i Stillehavet. Den anden ligger i ø-staten Nauru.

Alle asylansøgere, der ankommer ulovligt med båd eller bliver opbragt til søs på både med kurs mod Australien, bliver overført til en af de to lejre langt ude i Stillehavet.

FN's flygtningeorganisation, UNHRC, kritiserede i november sidste år den australske regering. Forholdene i lejrene lever ikke op til de internationale standarder for asylcentre, mener UNHRC.