19. august 2019
24 kvinder og 20 mænd svarer i en undersøgelse foretaget blandt ansatte og værnepligtige i Norges forsvar, at de blev voldtaget sidste år. Men kun to sager er meldt til politiet. Undersøgelsen viser også, at kvinder fortsat har problemer i forsvaret. (Arkivfoto).
24 kvinder og 20 mænd svarer i en undersøgelse foretaget blandt ansatte og værnepligtige i Norges forsvar, at de blev voldtaget sidste år. Men kun to sager er meldt til politiet. Undersøgelsen viser også, at kvinder fortsat har problemer i forsvaret. (Arkivfoto).
Foto: Kyrre Lien/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 44 i Norges forsvar siger at de blev voldtaget sidste år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

44 i Norges forsvar siger at de blev voldtaget sidste år

1 ud af 200 i Norges forsvar hævder at være blevet voldtaget i 2018. Men kun to voldtægter er anmeldt.

Verden - 19. februar 2019 kl. 16:18
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

24 kvinder og 20 mænd i det norske forsvar oplyser i en spørgeskemaundersøgelse, at de er blevet voldtaget inden for det seneste år.

Yderligere 123 siger, at de har været udsat for voldtægtsforsøg, eller at andre har prøvet at tvinge dem til seksuelle handlinger.

Det rapporterer den norske tv-station NRK ifølge nyhedsbureauet NTB.

Forsvaret har gennemført undersøgelsen blandt 8800 ansatte og værnepligtige i oktober.

Det er den hidtil største undersøgelse, som det norske forsvar har gennemført om mobning, sexchikane og seksuelle overgreb.

Det svarer til, at 1 ud af 200 i forsvaret har været udsat for en voldtægt og omkring 1 ud af 72 har været udsat for forsøg på voldtægt eller har været forsøgt tvunget til sex.

Det fremgår ikke specifikt, om overgrebene er sket i eller uden for tjenesten.

Men 35 personer svarer ja til, at en anden har benyttet sig af sin position for at presse vedkommende til "uønsket seksuel aktivitet", skriver NRK.

Kun to voldtægtssager er meldt til politiet, oplyser forsvarschef Haakon Bruun-Hanssen.

- Vi får ikke bugt med denne type udfordringer, medmindre der foreligger et klart varsel. Uden det sker der ingenting, siger han og tilføjer, at han er overrasket over omfanget.

- Forsvaret er gennemreguleret, og vi har sat en række tiltag i værk. At vi har så mange hændelser i og uden for tjeneste, overrasker mig og gør mig ekstra vred, siger Bruun-Hanssen.

Undersøgelsen viser også, at der fortsat er problemer med mobning, chikane og integration af kvinder i forsvaret.

To ud af fem kvinder siger, at de har fået stødende eller upassende kommentarer om, at de ikke er egnet til at udføre visse typer arbejdsopgaver, skriver netavisen VG.

Norge indførte i 2016 værnepligt for kvinder.