17. oktober 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 32-årig nordmand sigtet for terror

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

32-årig nordmand sigtet for terror
Terrorangrebene i Norge ser foreløbig ud til at være én mands værk, men norsk politi efterforsker bredt.
Opdateret 17. oktober 2014 kl. 16:04
Verden - 23. juli 2011 kl. 10:19
Af Ritzau
Den 32-årige Anders Behring Breivik er sigtet for både fredagens bombesprængning i centrum af den norske hovedstad Oslo og massakren på den socialdemokratiske ungdomslejr på øen Utøya nordvest for Oslo.

Det oplyser politiet lørdag morgen på et pressemøde i Politihuset i Oslo.
arrow Læs også: Breiviks mor vil ikke se sin søn

Den 32-årige etniske nordmand blev anholdt fredag efter at have skudt og dræbt mindst 84 personer på Utøya og sprængt en bombe ved regeringskvarteret i det centrale Oslo. Bombesprængningen har kostet syv menneskeliv.

Politiet i Oslo er meget sparsom med oplysninger, men bekræfter, at det er den 32-årige Breivik, der er anholdt. Han har to registrerede våben, men det vides ikke, om det var nogle af dem, han havde med sig på Utøya.

Politiet sigter Breivik for begge forhold med hjemmel i paragraf 147a i den norske straffelov, der taler om almenfarlige forbrydelser. Både massakren og bomben anses for at være terrorhandlinger, der straffes med op til 21 års fængsel.

Breivik, der ikke tidligere har været anholdt af politiet, betegnes af norsk politi som værende kristenfundamentalistisk og højreorienteret. Det er oplysninger, som fremgår af hans profil på Facebook.

Manden blev pågrebet af politiets beredskabstropper, som efter bombeangrebet i Oslo klokken 15.26 gik i fuldt beredskab og rykkede ud, da der blev slået alarm om skyderi på Utøya. Fra Oslo til landsbyen Sundvollen ved Utøya er der cirka en halv times kørsel.

- Angrebet på Utøya er et hårdt slag mod Arbeiderpartiet og Arbeiderpartiets Ungdoms Forbund, siger sociolog Kristian Berg Harpviken til norsk radio.

Mens politiet holder kortene tæt til kroppen, så mener Harpviken, at bombeangrebet i Oslo kan have haft til formål at skabe forvirring hos myndighederne, og at angrebet på den politiske ungdomslejr på Utøya har været hovedmålet.

Harpviken mener, at angrebet på Utøya er et frontalangreb på Arbeiderpartiet. Her træder den ny generation af socialdemokratiske politikere deres politiske barnesko.

- Det er et sår, der vil blive et ar for altid, siger statsminister Jens Stoltenberg om det, han betegner som feje angreb.
arrow Bølge af sympati styrker Arbeiderpartiet
31. juli 2011 kl. 14:42 Opdateret: kl. 16:04
arrow Breivik blev forsinket af trafikkø
31. juli 2011 kl. 12:32 Opdateret: kl. 16:04
arrow Breivik kræver regeringens afgang
31. juli 2011 kl. 12:07 Opdateret: kl. 16:04
Rejser du til udlandet i år?