4. december 2020
To store flokke langluffede grindehvaler blev mandag fundet strandet over tre områder omkring Macquarie Havn, der er en del af Tasmaniens barske og tyndt befolkede vestkyst. 90 af de i alt 270 standede hvaler er allerede døde, mens redningsfolk har befiet 25 tirsdag morgen.
To store flokke langluffede grindehvaler blev mandag fundet strandet over tre områder omkring Macquarie Havn, der er en del af Tasmaniens barske og tyndt befolkede vestkyst. 90 af de i alt 270 standede hvaler er allerede døde, mens redningsfolk har befiet 25 tirsdag morgen.
Foto: Stringer/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Over 200 grindehvaler er strandet på Australiens kyst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Over 200 grindehvaler er strandet på Australiens kyst

Frivillige har reddet 25 af de i alt 270 hvaler, der er strandet ud for Tasmaniens kyst. 90 hvaler er døde.

Verden - 22. september 2020 kl. 05:12
Af Ritzau

270 grindehvaler blev mandag fundet strandet på en afsides kyststrækning på Tasmanien i det sydlige Australien, hvilket har sat gang i en storstilet redningsaktion.

Tirsdag morgen er det lykkedes redningsfolk at befri 25 af hvalerne. Men omkring 90 af de store dyr har allerede mistet livet. Det skriver The Guardian.

Der er tale om to store flokke af langluffede grindehvaler. Mandag blev de fundet strandet over tre områder omkring Macquarie Havn, der er en del af Tasmaniens barske og tyndt befolkede vestkyst.

Omkring 60 personer er indtil videre involveret i forsøget på at redde hvalerne. Frivillige og lokale fiskere er også iblandt dem.

Ifølge marinbiolog Kris Carlyon er der tale om en "udfordrende" redningsaktion for at få hvalerne sikkert i vand igen. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Hun siger, at en redningsaktion meget vel kan tage et par dage. Derfor er redningsmandskabet nødt til at fokusere på de hvaler, som har de bedste chancer for at overleve.

- Nogle dyr vil muligvis være for store eller på en uhensigtsmæssig placering, siger Kris Carlyon ifølge nyhedsbureauet dpa.

Selv om de strandede hvaler ikke er et sjældent syn på Tasmanien, er det alligevel ikke set i et omfang som dette i over ti år.

Forskere kan ikke pege på, præcis hvad der er årsagen. Det er en mulighed, at flokken har bevæget sig væk fra sin normale rute for at finde føde tættere på kysten.

Når man skal til den pågældende kyststrækning, kan det kun lade sig gøre ved at sejle, og det begrænser, hvor stort et redningsmandskab der kan blive tale om.

- Når det kommer til strandede hvaler på Tasmanien, er det her en af de vanskeligste, siger Kris Carlyon.

Spørger man marinbiologen er der dog håb. For eftersom hvalerne er delvist dækket af, vil det formentlig lykkes de fleste at overleve, indtil redningsholdet når frem.

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?