13. august 2020
I busser og andre lukkede rum er 1,8 meters afstand ikke nødvendigvis nok til at undgå coronasmitte, mener flere forskere. (Arkivfoto.
I busser og andre lukkede rum er 1,8 meters afstand ikke nødvendigvis nok til at undgå coronasmitte, mener flere forskere. (Arkivfoto.
Foto: Ajeng Dinar Ulfiana/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 200 forskere råber WHO op: Coronavirus kan hænge længe i luften

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

200 forskere råber WHO op: Coronavirus kan hænge længe i luften

Bittesmå dråber spiller en vigtig rolle i smittespredning, siger forskere. WHO ser ikke problemet som stort.

Verden - 05. juli 2020 kl. 02:23
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Over 200 forskere mener, at Verdenssundhedsorganisationen, WHO, ignorerer risikoen for, at coronavirus kan sprede sig ved at hænge i luften i bittesmå partikler.

Mikrodråberne kaldes aerosoler og kan hænge længere tid i luften end større dråber. De kan også sprede sig over større distancer, lyder det.

arrow Læs også: Læge forsvarer WHO: Luftbåren smitterisiko tages alvorligt nok

Dermed går forskerne imod den officielle holdning fra WHO og USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC).

Herfra har det lydt, at man kun bør bekymre sig om to former for smitte: Enten kan man inhalere små dråber fra en smittet person i ens umiddelbare nærhed, eller i mere sjældne tilfælde kan man blive smittet ved at røre overflader med virus på. Herefter kan man så overføre det ved at røre sin næse, mund eller øjne.

Men andre eksperter mener, at WHO-retningslinjerne ignorerer flere og flere beviser for, at en tredje overførselsmåde spiller en markant rolle i smittespredning verden over.

De mener, at flere studier viser, at aerosoler kan være farlige i dårligt ventilerede rum, busser og andre aflukkede rum - også selv om folk holder afstande på mere end 1,8 meter.

- Vi er 100 procent sikre på det her, siger Lidia Morawska, som er professor i atmosfæriske studier og miljøteknologi ved Queensland University of Technology i Australien.

Sammen med 239 andre forskere beskylder hun i et åbent brev WHO for ikke at tage problemet seriøst nok. Brevet står til at blive offentliggjort næste uge i et tidsskrift.

Blandt andet mener forskerne, at en række begivenheder med "superspredning" kun kan have været mulige med smitte via aerosoler.

Det gælder blandt andet restaurantgæster i Kina, der smittede hinanden på trods af afstand mellem borde, og korsangere i den amerikanske delstat Washington, der blev smittet under en prøve trods flere forholdsregler.

WHO-embedsmænd anerkender, at virusset i visse tilfælde kan overføres via aerosoler.

Det gælder blandt andet, når der for eksempel lægges luftrør i en patients lunger. Det kan føre til, at mange mikroskopiske artikler sendes ud i rummet.

Men WHO er ikke enig i, at den form for smitte spiller en stor rolle, fortæller WHO-eksperten Benedetta Allegranzi.

Den form for smitte "ville have resulteret i langt flere smittede og en endnu hurtigere spredning", mener hun.

Allegranzi mener samtidig, at beviserne for aerosol-smitte i for høj grad baserer sig på laboratorieforsøg.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?