17. maj 2021
Værdighedsmilliarden giver mulighed for, at de svageste ældre i Vallensbæk kan få ekstra hjælp.
Værdighedsmilliarden giver mulighed for, at de svageste ældre i Vallensbæk kan få ekstra hjælp.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Værdighedsmilliarden giver livskvalitet og selvbestemmelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Værdighedsmilliarden giver livskvalitet og selvbestemmelse
Vallensbæk - 11. februar 2018 kl. 18:21

Værdighedsmilliarden er det populære udtryk for en pulje penge, som Folketinget har øremærket de ældre. Hver enkelt kommune har formuleret en værdighedspolitik, der beskriver værdier og prioriteringer på ældreområdet, og det er med udgangspunkt i denne politik, pengene fordeles.

Værdighedsmilliarden fordeles efter kommunernes størrelse, og Vallensbæk Kommunes andel af puljen er på ca. 2,5 mio. kr. i 2018. Det er nu - efter høring i Ældrerådet og bruger/pårørende-rådene - blevet vedtaget, hvad pengene skal bruges til.

Den største del går til den såkaldte "Egen tid". Det er ekstra hjemmehjælp på en halv time pr. uge, som tilbydes alle, der i forvejen modtager personlig pleje og praktisk hjælp. Desuden udvides gruppen af borgere, der kan modtage "Egen tid". Man bestemmer selv, hvad tiden skal bruges til og hvordan - og det er også muligt at spare op, så man kan få nogle timers hjælp i sammenhæng til for eksempel at bage kager eller få gjort hovedrent.

En række initiativer, som ældremilliarden har gjort mulig de seneste par år, fortsætter. Det drejer sig dels om den ekstra bemanding i plejeboligerne, der styrker den individuelle indsats og giver mulighed for at øge de ældres selvbestemmelse. Og dels den styrkede rehabilitering - både for borgere i midlertidige bolig, eget hjem og plejebolig. Rehabiliteringen øger borgernes funktionsniveau og giver øget livskvalitet. Udvidelsen af sygeplejen fortsætter, og dermed styrkes bistanden til døende borgere og deres pårørende.

Der afsættes lidt flere penge end de foregående år til kompetenceudvikling af personalet og indkøb af effekter - for eksempel møbler - efter beboernes behov.

- Vi lægger stor vægt på, at vores ældre borgere lever et værdigt liv, og jeg er glad for, at vi med pengene fra værdighedsmilliarden har mulighed for at tilbyde endnu mere hjælp, så borgerne kan opretholde deres selvstændighed så længe som muligt, siger Jytte Bendtsen (K), formand for Social- og Sundhedsudvalget.

Siden oktober sidste år har det været obligatorisk at bruge mundbind i blandt andet det offentlige rum og detailhandlen. Ønsker du, at mundbindet droppes hurtigst muligt?