
Morgenmad kommer på skoleskemaet, når projektet Breakfast Lab indtager faget Madkundskab på Vallensbæk Skole. I løbet af to år skal 6.-9. klasse-eleverne på køkkenskole, udvikle opskrifter, producere film og servere hjemmelavet morgenmad til deres skolekammerater.
På køkkenskolen lærer de unge, hvordan de nemt og billigt kan lave lækker, sund morgenmad med et ungt tvist. Underviserne guider dem med gejst på vej med viden, madteknikker og fif til, hvordan de unge bl.a. kan løfte morgenmadens udseende og smag.
Fra køkkenskolen bruger de unge deres erfaringer og egne ideer til at eksperimentere med at udvikle opskrifter og korte animationsfilm om, hvorfor morgenmaden skal vælges til. Til sidst laver og serverer de unge morgenmad til deres skolekammerater ud fra de opskrifter, de selv har udviklet. Her får de også prøvet kræfter med at være 'den gode vært'.
Projektgruppen håber på, at kombinationen af, at de unge får nye færdigheder, eksperimenterer sammen og gør noget for andre kan give dem større interesse for at lave og spise sund morgenmad.
Morgenmad er for sød
Breakfast Lab er sat i værk, fordi mange unge springer morgenmaden over. De spiser lige så meget af de søde morgenmadsprodukter, fx cornflakes og guldkorn, som de sundere produkter, fx havregryn og grød. Fint hvedebrød er langt mere populært end groft hvedebrød og rugbrød, og smør og chokoladepålæg er oftest det, børnene kommer på brødet. Frugt og grønt er også nedprioriteret i morgenmaden.
- Der er potentiale for at ændre de unges morgenmadsvaner - først og fremmest at de overhovedet spiser morgenmad, og dernæst at den er sund. Det skal de selvfølgelig kunne se en mening med, og det håber jeg, at Breakfast Lab kan bidrage til, siger Henrik Rasmussen (K), borgmester i Vallensbæk Kommune
Breakfast Lab er støttet af Undervisningsministeret med 600.000 kr. og er et samarbejde mellem Vallensbæk Kommune og 'Hello Kitchen - Foreningen for madglæde og fællesskaber'. Hello Kitchen står bag undervisningen og er bl.a. kendt for "Fars Køkkenskole", der i en årrække har præsenteret fædre og børn for lækre retter med mere end 50 forskellige grøntsager. Den anerkendende og legende tilgang til køkkenet vil også være tilstede i Breakfast Lab.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her