20. september 2018
Forsøg med en ny type støjskærm i Vallensbæk ? lavet af udtjente vindmøllevinger ? har sænket støjen med 6-7 decibel.
gallery icon

Se billedserie

Forsøg med en ny type støjskærm i Vallensbæk ? lavet af udtjente vindmøllevinger ? har sænket støjen med 6-7 decibel.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Samarbejder om trafikstøj

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Samarbejder om trafikstøj
Vallensbæk - 01. august 2017 kl. 19:42
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Trafikstøj er skadeligt - det bliver bekræftet jævnligt af forskningsresultater, der fortæller om støjens indflydelse på helbredet, for eksempel øget risiko for kræft, diabetes, blodpropper og depression.

En række kommuner - heriblandt Vallensbæk - samt Region Hovedstaden vil gøre noget ved støjen og har derfor taget initiativ til projektet Silent City - en platform, hvor man i samarbejde sætter fokus på både udfordringer og løsninger i relation til trafikstøj.

Formålet er at samarbejde om helt konkrete løsninger, og derfor skal Silent City-projektet udvikle sig hen imod et Living Lab, det vil sige et testmiljø i 1:1 skala, hvor man kan udvikle nye løsninger i et samarbejde mellem borgere, offentlige myndigheder, private virksomheder og forskningsinstitutioner.

Støjskærm af vinger
I regi af Silent City foregår en række spændende tiltag, som på hver deres måde sætter ny fokus på støj og forsøger at gøre noget ved problemet.

Silent Citys første demonstrationsprojekt blev etableret på Søndre Ringvej i Vallensbæk sidste år. Her blev en helt ny bæredygtig støjskærm sat op i et samarbejde mellem Vallensbæk Kommune, NCC og firmaet Miljøskærm, der har udviklet skærmen.

Det særlige ved støjskærmen er, at den er lavet af gamle vindmøllevinger og genbrugt plast. Vindmøllevinger kan normalt ikke genbruges og ender derfor på lossepladsen i deponi. En livscyklusvurdering af materialerne har vist, at de nye skærme, sammenlignet med traditionelle støjskærme, reducerer CO2-udledningen med 60 procent.

Målinger viser også, at skærmenes effekt er helt på højde med tilsvarende traditionelle skærme af samme højde. Miljøskærmen har sænket støjen for borgere med 6-7 decibel, sådan at boligerne nu ikke længere er i kategorien 'støjbelastet', der omfatter områder, hvor vejstøjen runder 58 decibel.

Dæmpende autoværn
I løbet af 2017 etableres endnu et demonstrationsprojekt, når virksomheden NAG1 demonstrerer et nyudviklet støjabsorberende autoværn (NAG - Noise Absorbing Guardrail) på strækninger i Vallensbæk og Ishøj med støtte fra Markedsmodningsfonden.

Autoværnet har et unikt design, som betyder, at man kan få autoværn og en lav støjskærm i ét produkt, som derved både øger sikkerheden og dæmper en del af den støj, der udsendes fra vej og dæk. Projektets formål er at demonstrere, teste og få kommunale driftserfaringer med det nye produkt.

Partnerne i Silent City-projektet er fuldt ud bevidste om, at demonstrationsprojekterne og støjtiltag i de deltagende kommuner kun er en enkelt brik i den samlede kamp for at få bedre lydmiljøer. Der skal flere tiltag på banen - ikke mindst et bedre samarbejde med staten, Vejdirektoratet og Banedanmark, hvis støjbilledet i kommunerne for alvor skal ændres.

Silent City har også fokus på formidling og påvirkning af det politiske landskab. Projektet har udgivet en rapport - en såkaldt hvidbog - med støtte fra Realdania og Region Hovedstaden. Hvidbogen, der hedder "Trafikstøj - en overset samfundsudfordring", præsenterer problemet med trafikstøj og peger på løsninger og tiltag.

Herudover har borgmestre og politikere fra kommunerne gennem længere tid arbejdet med denne dagsorden på flere fronter og har blandt andet haft møder med skiftende transportministre, regionsrådsformanden og andre for at sætte skub i den politiske debat.

Fakta om Silent City
Samarbejdet Silent City startede i maj 2015. Medlemmerne er kommunerne Vallensbæk, Hvidovre, Brøndby, Albertslund, Ishøj og Køge samt Region Hovedstaden og innovationsnetværket Danish Sound.

Projektets demonstrationsprojekter, aktiviteter og ideer kan følges på gate21.dk.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk