29. juli 2021
For Mattias Tesfaye er det vigtigt at holde begge ben på jorden og fortsætte med at være ham fra Vestegnen, vælgerne møder nede i  Føtex, fastslår han.
gallery icon

Se billedserie

For Mattias Tesfaye er det vigtigt at holde begge ben på jorden og fortsætte med at være ham fra Vestegnen, vælgerne møder nede i Føtex, fastslår han.
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: I Danmark kan en håndværker blive minister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

I Danmark kan en håndværker blive minister
Vallensbæk - 30. juli 2020 kl. 17:05
Af Rune Reggelsen Skjold

Som Mattias Tesfaye sidder der i stolen ved Ishøj Idrætscenter, skiller han sig meget ud fra mængden.

Omgivet af børn og voksne i rødt træningstøj og fodboldstøvler i alverdens farver ligner han i høj grad en folketingspolitiker.

Iført pæne, grå bukser og en lyseblå skjorte udstråler han politiker - og endnu mere minister.

Og det er jo også det, han er.

Folketingspolitiker.
Og minister.

Men Mattias Tesfaye er faktisk en ret atypisk folketingspolitiker og minister.

For han er håndværker.
Som det ene af kun to ud af de 50 »unge« folketingsmedlemmer. Altså dem, der er født efter 1. januar 1980. Og som den eneste af regeringens ministre.

Mattias Tesfaye er uddannet murer og arbejdede i flere år med cement og murerske, inden politikken med taler og lovforslag blev et fuldtidsjob.

Stort set alle hans kolleger er derimod universitetsuddannede med enten statskundskab eller jura som hovedfag.

Det kan blive for ensidigt

At der er meget få unge folketingsmedlemmer uden universitetsbaggrund er ikke ensbetydende med, at folkestyret er dårligt stillet, mener Mattias Tesfaye.

Men han påpeger, at det kan blive en udfordring i fremtiden.

- Jeg synes generelt, at Folketinget er rimeligt velfungerende. Men jeg synes, det er en udfordring, at vi over de seneste år ser et Folketing med færre og færre, der har haft et job nederst i fødekæden. Som ufaglærte eller håndværkere eller pædagoger, siger han.

Han mener ikke, at folk med en højere uddannelse ikke forstår andres problemer. Men en blanding af baggrunde er en god ting, når der skal findes løsninger på Danmarks udfordringer.

- Det er ikke fordi, jeg mener, at mine erfaringer er vigtigere end andre menneskers erfaringer. Men det er det, at vi har forskellige erfaringer, der gør, at vi træffer gode beslutninger. Det, at der også sidder nogle med andre erfaringer og baggrunde. Det er det, der gør beslutningerne interessante. Og vi skal passe på, at det ikke bliver for ensidigt det hele, fastslår Mattias Tesfaye.

Du har ansvaret

I Mattias Tesfayes ministerium handler meget om jura. Rigtig meget.

- Lige nu arbejder jeg på et område, hvor jura fylder rigtig meget. Paragraffer og fortolkninger af grundlov og konventioner. Det er meget juratungt. Det er selvfølgelig sværere for mig at sætte mig ind i, end hvis jeg var jurist. Alle politikere er jo mere hjemme i nogle områder, end de er i andre. Og så må man jo bare anstrenge sig lidt ekstra der, hvor man ikke har en uddannelsesmæssig baggrund i rygsækken, siger han.

Men han mener ikke, at det er et problem, at han ikke har en juridisk baggrund.

- Til gengæld har jeg måske lettere ved at forstå, hvad der foregår herude, siger Mattias Tesfaye og kigger ud gennem vinduet på fodboldbanen, hvor en flok piger og drenge er i gang med øvelser på fodboldskolen.

Desuden minder han om, at man netop har en minister til at tage en beslutning - og så lader man juristerne og embedsfolkene gøre det, de er bedst til: Fortolke og rådgive.

- Så man skal huske på, at som politiker skal man ikke være klogere end embedsmændene. Du er der, fordi du kan noget andet. Du tager ansvar for at træffe beslutningerne. Det er dit navn, der står på stemmesedlerne, og hvis folk er uenige, så giver de dig et los i røven. Der er jo ingen embedsmænd, der får et los i røven, når der er folketingsvalg. Så derfor skal man jo ikke gå rundt og tænke »uh, jeg er ikke så klog som alle de andre«, for det er jo ikke en konkurrence. Man skal udføre hver sit arbejde, fastslår Mattias Tesfaye.

Danmark mere folkeligt

Det faktum, at Mattias Tesfaye kan gå fra en hverdag som murer til at blive minister i regeringen, er egentlig ret unikt, mener han. I hvert fald, hvis vi kigger mod andre lande.

- Jeg deltager i ministermøder i Bruxelles sammen med ministrene fra de andre lande. Og efter et langt møde er der nogle gange middag om aftenen, og så sidder man ved et bord og sludrer med en minister fra Litauen eller Portugal eller Grækenland eller Tyskland. Så spørger de, hvad jeg lavede, før jeg kom i Folketinget, og jeg kan mærke, at de tror, jeg tager pis på dem. Fordi det slet ikke kan lade sig gøre i deres lande. Og der er Danmark trods alt mere folkeligt, fortæller han.

Stemmer ikke på skjorten

Han erkender dog, at det gælder om at bevare jordforbindelsen - og det er ikke nødvendigvis nemt, når man pludselig befinder sig øverst i den politiske verden.

- Jeg tror, alle mennesker bliver påvirkede af de arbejdspladser, de er på. Jeg bliver også påvirket. Den påvirkning, jeg får nu, er bare farligere, end den var tidligere. Jeg skal passe på med ikke lige pludselig at tale på en anden måde og tænke på en anden måde. For folk har jo ikke stemt på den nystrøgne skjorte. De har stemt på den person, de har stået og talt med over frysedisken nede i Føtex. Og det tror jeg, at særligt os unge skal være opmærksomme på. At vi ikke lige pludselig bliver for Christiansborg-pæne og for vandkæmmede. Jeg kan mærke, at nogle af dem, der er valgt ind i Folketinget som 45-50-årige, de har så meget livserfaring, så de bliver ikke lige slået ud af de bonede gulve. De har sgu prøvet livet. Og de ved godt, hvad det handler om. Hvorimod hvis du bliver valgt ind, når du er meget ung, så er du stadigvæk mere påvirkelig. Det er i hvert fald noget af det, jeg selv har tænkt over, da jeg blev valgt, fastslår Mattias Tesfaye, der selv havde været på arbejdsmarkedet i nogle år, før den politiske karriere tog fart.

Men kan man overhovedet gå fra at være toppolitiker til igen at svinge en murerske?

- Det tror jeg. Havde du spurgt mig for fem år siden, havde jeg sagt »helt sikkert!« Nu vil svaret nok være, at det tror jeg, lyder det eftertænksomt fra ministeren Mattias Tesfaye.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?