12. december 2018
Kig forbi den lokale hønseudstilling næste gang den finder sted i den lokale sportshal. Se på æggene, se på farverne, og håb på, at også du som forbruger kan få lov til at købe en bakke farvestrålende æg med hjem i nær fremtid.
gallery icon

Se billedserie

Kig forbi den lokale hønseudstilling næste gang den finder sted i den lokale sportshal. Se på æggene, se på farverne, og håb på, at også du som forbruger kan få lov til at købe en bakke farvestrålende æg med hjem i nær fremtid.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hønseæggenes mangfoldighed - en mangelvare

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hønseæggenes mangfoldighed - en mangelvare
Valgdebat Region Sjælland - 01. november 2017 kl. 19:41
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Finn Jensen, formand, og Tanja Pedersen, bestyrelsesmedlem, Foreningen Frit Fjerkræ

I Danmark er der to typer æg: De hvide og de brune. Det er i hvert fald det mange tror, og det er også ofte det, der gengives, når der bliver talt om æg i pressen (se lørdagsavisen, 2. sektion). Desværre, fordi der findes utallige andre former for æg end blot hvide og brune. Det er også en temmelig udbredt myte, at »hvide høns lægger hvide æg og brune høns lægger brune æg«.

Æg til æggebakkerne i supermarkederne bliver lagt af høns af industritypen, der er udviklet til at lægge så mange og store æg som muligt, og som udelukkende udruges i rugemaskiner på store kontrollerede rugerier. Det til trods for at mange stalddørssælgere og forbrugere ønsker at hhv. sælge og købe æg fra gamle hønseracer, der meget ofte lægger æg med forskellige farver, som er skattet af både voksne og børn.

Blå æg: Den sydamerikanske hønserace araucana lægger blå æg, der som det eneste hønseæg er farvet helt igennem skallen, dvs. det også er blåt indvendigt. Andre æg er kun farvede på ydersiden.

Mørkebrune æg: Den franske hønserace maran lægger chokoladebrune æg. Der findes en farveskala for maranæg, hvor mange avlere tilstræber at få æggene så mørke som muligt. Maranæg er kendt for at have en meget tyk skal og en knaldgul og meget velsmagende blomme.

Beige æg: Mange racer lægger beige æg, fx den engelske hønserace sussex, der er kendt for at være en fremragende æglægger.

Hvide og brune æg fra industrihøns: Det er dem, alle kender fra supermarkederne, og det er her, myten om, at »hvide høns lægger hvide æg og brune høns lægger brune æg« er opstået, da hønsene anvendt til kommerciel æglægning er hhv. hvide og brune.

Forbrugerne står i kø
Mange stalddørssælgere og racehønseavlere vil gerne sælge deres overskudsæg ved stalddøren, og forbrugerne står i kø for at købe en æggebakke med æg i mange forskellige farver, men Fødevarestyrelsen har indført så skrappe krav til høns, der skal indgå i et stalddørssalg, at ingen i Danmark sælger æg fra racehøns i en vejbod, da omkostningerne er alt for høje.

Men Fødevarestyrelsen synes alligevel ikke, at det er sikkerhed nok, selv om æggene i en vejbod udelukkende må sælges direkte fra producent til slutforbruger. Fødevarestyrelsen kræver, at hønen der har lagt ægget, også er kendt fri for salmonella, og det bliver industrihønsene rutinemæssigt på de kæmpemæssige rugerier. Anderledes står det til, hvis en lille hønseavler ønsker at lade sine egne høns lægge æg til en lille vejbod. Æggene sendes jo som beskrevet til kontrol for salmonella i henhold til salmonellahandlingsplanen, men det er ikke nok. Nej, der kræves minsandten også et omfattende testprogram af selve hønseholdet, som indebærer blodprøvetagning af hele hønseflokken, foretaget af en dyrlæge fra Fødevarestyrelsen, der til et himmelråbende dyrt honorar skal ud med sit rullende laboratorium for at tjekke 10 høns i haven, hvis æggene skal sælges ved vejen! Vi nævner igen: Æggene er testet frie for salmonella og bliver det løbende! Fire gange pr. år!

Du tænker nok, at der er da mange skilte langs vejen med budskabet »æg sælges« og ja, det er der, men kig godt efter; hønsene i hønsegården er alle købt ved et kommercielt rugeri. Der er ingen mangfoldighed i æggebakken. Alle æggene er ens, står snorlige på rad og række, i nogenlunde samme størrelse og helt sikkert med samme farve æggeskal: Den velkendte hvide eller den velkendte brune.

Det er på tide at se på unødvendige regler, der spænder ben for mangfoldigheden af fødevarer i Danmark. Æg fra små racehønsehold skal naturligvis kunne sælges ved en vejbod, uden at hønemor skal have testet sit blod af en dyrlæge, oven i købet en dyr dyrlæge fra staten, da egen dyrlæge ikke må konsulteres i den forbindelse. En tredjedel af alverdens gamle hønseracer er i fare for at uddø, bl.a. fordi det er så svært at få lov til at anvende racehøns i små produktioner, og det er et skridt i den forkerte retning. Lad forbrugerne selv vælge, hvad de vil komme i deres indkøbskurv, uden myndighedernes indblanding.

Kig forbi den lokale hønseudstilling. Se på æggene, se på farverne, og håb på, at også du som forbruger kan få lov til at købe en bakke farvestrålende æg med hjem i nær fremtid. Vi håber på en snarlig ændring af den stramme lovgivning.