14. august 2020
I foråret behøver dit fjernvarmeanlægs fremløbstemperatur kun at være på 35-45 grader i stedet for de 50-65 grader, det skal være om vinteren. Hvis du skruer ned, kan du spare op til 1.000 kr. Foto: Torben Klint
gallery icon

Se billedserie

I foråret behøver dit fjernvarmeanlægs fremløbstemperatur kun at være på 35-45 grader i stedet for de 50-65 grader, det skal være om vinteren. Hvis du skruer ned, kan du spare op til 1.000 kr. Foto: Torben Klint
Foto: Torben klint
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Luk langsomt for varmen og spar penge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Luk langsomt for varmen og spar penge

Spar op til 1.000 kroner om året ved at lukke langsomt ned for varmen

Ugeposten Gribskov - 04. juli 2020 kl. 08:00
Af Kim Gregersen Videnscentret Bolius
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der er penge at spare, og det er meget enkelt. Du kan spare op til 1.000 kroner, hvis du langsomt lukker ned for varmen på dit fjernvarmeanlæg om foråret fortæller Videncentret Bolius

"Det er ikke nok kun at skrue ned for varmen på dine radiatorer, hvis du vil spare flest muligt penge, når forårets varme begynder. Hvis du også justerer temperaturen på dit varmeanlæg, kan du spare tre til fem procent på varmeregningen - for nogle familier er det op til 1.000 kr. Som bonus sparer du 100 kilo CO2," skriver Videncentret Bolius og kommer med denne vejledning.

Hvor varmt skal vandet til radiatoren være?

I foråret er det normalt kun nødvendigt, at fremløbstemperaturen - temperaturen på det vand, der løber fra dit varmeanlæg og videre til dine radiatorer - er 35 til 45 grader, mens den om vinteren skal være 50 til 65 grader.

Når der ikke længere er brug for varme i radiatoren (typisk midt i maj), skal du slukke for slukke for cirkulationspumpen og lukke for sommerventilen.

Hvordan skruer jeg ned for varmen på mit fjernvarmeanlæg?

Der er to former for fjernvarmeanlæg:

1. Fjernvarmeanlæg med manuel regulering

2. Fjernvarmeanlæg med automatisk regulering

Manuel regulering:
1. Skru ned på termostaten, der regulerer temperaturen på det vand, der løber frem til dine radiatorer,

2. Tjek, om fremløbstemperaturen ligger på de 35 til 45 grader. Det kan du gøre ca. en halv time efter, at du har skruet ned. Du kan se temperaturen på det termometer, der sidder på radiatorvandet - typisk er der et symbol med et billede af en radiator og en rød pil i fremløbsretningen.

Automatisk regulering:
Har du et fjernvarmeanlæg med automatisk regulering, måler anlægget selv udetemperaturen og skruer derfor selv ned for fremløbstemperaturen. Men tjek, at anlægget har sænket temperaturen til de 35 til 45 grader.

Hvis ikke fremløbstemperaturen er blevet sænket til det ønskede, skal du skrue ned for grundtemperaturen. Find brugsvejledningen til dit fjernvarmeanlæg og se, hvordan du gør (kig efter, hvordan du sænker varmekurven). Fra 2013 har alle fjernvarmeanlæg automatisk regulering.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?