4. juni 2020
Christina Lund kunne i februar lykønske Bent Hansen med titlen som partiets nye spidskandidat. Men en uoverenstemmelse i valgresultatet gør nu, at valget er erklæret ugyldigt. Foto: Jan F. Stephan
Christina Lund kunne i februar lykønske Bent Hansen med titlen som partiets nye spidskandidat. Men en uoverenstemmelse i valgresultatet gør nu, at valget er erklæret ugyldigt. Foto: Jan F. Stephan
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kæmpe koks: Venstre-valg skal gå om efter 'uoverensstemmelse'

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kæmpe koks: Venstre-valg skal gå om efter 'uoverensstemmelse'

Venstre i Gribskov er nødt til at lade deres nyligt overståede valg af spidskandidat gå om efter 'uheldige situation'. Formand siger, der ikke er nogen vej uden om, men kalder det samtidig spild af tid

Ugeposten Gribskov - 20. maj 2020 kl. 13:20
Af Jeppe Helkov
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Resultatet var klart. Bent Hansen var Kim Valentins arvtager - og Venstres nye bud på en borgmester i Gribskov. Men en 'uoverensstemmelse mellem det udleverede antal stemmesedler og fremmødte stemmeberettigede medlemmer' gør nu, at det interne Venstre-valg er erklæret ugyldigt. Det kan i yderste konsekvens betyde, at Bent Hansen trods en overlegen sejr i februar nu mister positionen som partiets spidskandidat ved det kommende kommunalvalg.

"I februar holdt vi et opstillingsmøde, hvor vi følte, at alt er gået glat. Efter noget tid får vi at vide, at der nok har været nogle problemer med vores medlemskartotek. Nogen, der ikke var stemmeberettiget, havde måske alligevel stemt," siger formand for Venstre i Gribskov, Christina Lund.

Betalte for sent

Hun fortæller, at 'uoverensstemmelsen' helt konkret dækker over, at nogle af partimedlemmerne har betalt deres kontingent for sent i forhold til at være stemmeberettiget.

"For at være stemmeberettiget skal man have betalt sin faktura syv dage før opstillingsmødet. Vi har en frygt for, at nogen måske kun har betalt seks dage i forvejen," siger Christina Lund og fortsætter:

"Vi havde anbefalet, at folk betalte lang tid i forvejen, så der ingen tvivl var. Men vi har nu gået alle vores medlemmer igennem for at være 100 pct. sikker på, om nogen har stemt uden at have stemmeret. Det viser sig, at der måske kunne være et par enkelte, der har gjort det. Vi har lige skullet sunde os, men er nu kommet frem til, at der skal holdes et nyt opstillingsmøde."

Undervejs i processen har Venstre i Gribskov blandt andet rådført sig med Venstres Landsforening. Og ifølge dem var der ingen vej uden om et nyt valg. Det på trods af, at et par enkelte ugyldige stemmer ikke havde kunnet ændre det store på det endelige valgresultat.

I sidste valgrunde fik Bent Hansen 72 stemmer, mens den anden tilbageværende kandidat Natasha Stenbo Enetoft fik 46.

'Det er spildtid'
Christina, hvis det kun drejer sig om et par stemmer, der kan være afgivet forkert, og I med stor sandsynlighed når frem til det samme resultat igen, hvorfor så gå igennem alt besværet med at skulle afholde et nyt valg?

"Det er ikke, fordi der er en usikkerhed omkring, hvem der skal være vores spidskandidat. Bent blev valgt på mødet, og der var ret stor forskel på Bent og Natasha i sidste valgrunde. Men vi skal ikke have nogen, der står og peger fingre og siger, at der kunne være lavet en fejl. Ingen skal pege fingre, når vi når til kommunalvalget. Så vil vi hellere tage det her i opløbet nu, så ingen kan komme efter os," siger hun.

"Og så står det også i vores vedtægter, at hvis nogen har stemt uden at være stemmeberettiget, kræver det et omvalg. Derfor må det være sådan."

Christina Lund mener dog samtidig, at valget er 'spildtid'.

"For mig er det spildtid. Forstå mig ret. Men vedtægter er vedtægter, og jeg kan ikke rigtig gøre noget ved det. Ellers havde jeg gjort det. Men jeg lægger ikke særlig meget i det. Havde Natasha fået 56 stemmer og Bent 57, havde det været en anden situation. Der kunne den her fejl måske have påvirket valget. Men dér er vi ikke. Det her er ren formalia, og det skal bare overstås. Det ændrer ikke noget. Det er kun noget, vi nu skal bruge tid og kræfter på igen."

Kommer nye til?

Ved Venstres valg i februar stillede fire kandidater op. I første valgrunde blev fik Michael Bruun færrest stemmer og blev valgt fra, i anden runde røg Peter Agerbo - mens Bent Hansen i tredje valgrunde altså slog Natasha Stenbo Enetoft.

Men fordi der nu bliver indkaldt til nyt valg, kan der komme helt nye kandidater til.

"Jeg tror ikke, det sker. Men det kan godt ske. Hvis nogen gik med de tanker, kigger de måske på valgresultatet og ser, hvor markant det var. Så de vil nok heller ikke have en chance. Men teoretisk er det en mulighed."

Ugeposten har været i kontakt med både Bent Hansen og Natasha Stenbo Enetoft, men de ønsker ikke at udtale sig i sagen. De henviser begge til Christina Lund. De vil derfor heller ikke bekræfte, om de stiller op igen.

Christina Lund forventer dog, at kandidaterne bliver de samme. Det selvom både Michael Bruun og Peter Agerbo altså var langt fra at blive valgt.

"Jeg har ringet til dem alle. Ingen af dem siger, at de ikke vil opstille igen. Så jeg regner med, at opstillingsmødet bliver lige som sidst," siger hun.

Kan stemmer i biler

Det er endnu uvist, hvornår Venstre afholder det nye opstillingsmøde. Her spiller corona-nedlukningen blandt andet ind.

"Hvis alt var som normalt lige nu, ville vi afholde valget om tre uger. Men corona-virussen gør det svært. Vi er lidt i tvivl om, hvordan vi skal gøre det. Om vi skal mødes på en parkeringsplads, hvor alle bliver siddende i deres biler og stemmer, om vi skal mødes alle sammen på den anden side af nedlukningen - eller om vi skal gøre noget helt tredje. Men vi vil gerne have det overstået hurtigst muligt," slutter Christina Lund.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?