26. januar 2021
Det var kvinderne fra Søborg by og omegn, der tog arbejde i tobaksmarkerne. Billederne fremstiller en munterhed, når kvinderne sammen plantede, hakkede, lugede og høstede. Og efterfølgende sorterede og hængte bladene til tørre i tørreladerne. Billeder kan også lyve, men kik med og døm selv.
gallery icon

Se billedserie

Det var kvinderne fra Søborg by og omegn, der tog arbejde i tobaksmarkerne. Billederne fremstiller en munterhed, når kvinderne sammen plantede, hakkede, lugede og høstede. Og efterfølgende sorterede og hængte bladene til tørre i tørreladerne. Billeder kan også lyve, men kik med og døm selv.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gamle Gribskov: Kvinderne tog hånd om tobakken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gamle Gribskov: Kvinderne tog hånd om tobakken

Tobakseventyr i Søborg under og efter Anden Verdenskrig

Ugeposten Gribskov - 04. august 2020 kl. 10:40
Af Helle Nanny Brendstrup

Det handler ikke om de berømte cigarrullere på Cuba. Det handler om kvindearbejde i lokalsamfund. Og den driftighed, som mange jordejere udviste under 2. Verdenskrig, hvor der var rationering og mangel på mange varer, herunder tobak. Grosserer Oscar Hansen ejede jord på Søborg sø, og her anlagde han en tobaksproduktion omkring 1942.

arrow Læs også: Oplev gamle Gribskov fra luften

Som det ofte ses i gamle film, var danskerne et storrygende folkefærd. Så da lagrene med den gode importerede råtobak fra USA svandt ind, begyndte man allerede i sommeren 1940 at tale om at genoplive den gamle tobaksavl.

Frem til år 1900 havde Danmark faktisk en betydelig tobaksavl. Snart begyndte landbruget at dyrke tobak - og i 1941 var den første høst i hus. Tobakken blev fortrinsvis røget på dansk jord og blev bl.a. eksporteret til Finland.

Gamle Gribskov
I samarbejde med Gribskov Arkiv beretter Ugeposten om gamle dages Gribskov. Du er velkommen til at kommentere artiklen på Ugepostens facebookside.
Bondetobak

Opfindsomheden var stor i de små hjem, når det kom til mangelvarer. Private folk kastede sig også over tobaksavl. Gartnerierne solgte små tobaksplanter til udplantning, og bondetobakken, som den blev kaldt, var hurtigt lige så almindelig i de danske køkkenhaver som gulerødder og kartofler. Tobakshungeren og opfindsomheden var stor.

Man tilsatte tobakken spændende ting - lige fra æbleblade og kirsebærblade til hakket grønkål og sveskesovs. Det lykkedes aldrig at producere en anstændig dansk tobak og cigaretmærket Powhattan Mixture blev i folkemunde til Pu-hada.

Kvinderne på Søborg Sø

Grosserer Oscar Hansen var født og opvokset i Drejerens Hus i Søborg og ejede de to matrikler 19 og 20 på Søborg Sø. Her anlagde han tobaksmarker og byggede to tørrelader.

Tobaksproduktionen gav et virksomt liv og beskæftigelse til mange kvinder fra Søborg by og nærmeste omegn. Arbejdet handlede om at plante og luge, høste, sortere og hænge tobaksbladene til tørre i laderne.

Og når pladsen her ikke rakte, så "lånte" man tørreplads i de omkringliggende gårdes lader. Tobakseventyret varede ca. 6 år og tobakken var efter sigende af god kvalitet.

Arkivet har heldigvis en del fotografier, der dokumenterer denne tidslomme, hvoraf nogle vises her. De vidner om et tilsyneladende muntert liv i en ellers mørk periode i Danmarkshistorien.

Desværre har vi ikke skrevne beretninger og vidnesbyrd fra nogen, der oplevede og har hørt om tobaksproduktionen på Søborg Sø. Hvis der blandt Ugepostens læsere skulle være nogen, der har breve eller dagbogsnotater om dette, er det meget velkomment. Arkivets mail er arkiv@gribskov.dk.

Kilder
https://aarhuswiki.dk/wiki/Rationering_og_erstatningsvarer_under_besættelsen#Alt_kan_ryges
Flemming Rune, Søborg Sø - gennem sump til agerland, 1986
Gribskov Arkiv

arrow Ambulancemænd og deres vogne
24. maj 2020 kl. 09:40 Opdateret: kl. 11:22
arrow Vi bringer en Særmelding ...
07. maj 2020 kl. 08:11 Opdateret: kl. 11:00
arrow Landliggere valfarter til nordkysten - også i coronatider
06. april 2020 kl. 10:02 Opdateret: kl. 11:52
Aftalepartier holder fast i, at biler skal kunne konfiskeres ved farlig kørsel - uanset om føreren ejer bilen. Er det en god idé?