

Se billedserie
Tobakseventyr i Søborg under og efter Anden Verdenskrig
Det handler ikke om de berømte cigarrullere på Cuba. Det handler om kvindearbejde i lokalsamfund. Og den driftighed, som mange jordejere udviste under 2. Verdenskrig, hvor der var rationering og mangel på mange varer, herunder tobak. Grosserer Oscar Hansen ejede jord på Søborg sø, og her anlagde han en tobaksproduktion omkring 1942.
Som det ofte ses i gamle film, var danskerne et storrygende folkefærd. Så da lagrene med den gode importerede råtobak fra USA svandt ind, begyndte man allerede i sommeren 1940 at tale om at genoplive den gamle tobaksavl.
Frem til år 1900 havde Danmark faktisk en betydelig tobaksavl. Snart begyndte landbruget at dyrke tobak - og i 1941 var den første høst i hus. Tobakken blev fortrinsvis røget på dansk jord og blev bl.a. eksporteret til Finland.
Opfindsomheden var stor i de små hjem, når det kom til mangelvarer. Private folk kastede sig også over tobaksavl. Gartnerierne solgte små tobaksplanter til udplantning, og bondetobakken, som den blev kaldt, var hurtigt lige så almindelig i de danske køkkenhaver som gulerødder og kartofler. Tobakshungeren og opfindsomheden var stor.
Man tilsatte tobakken spændende ting - lige fra æbleblade og kirsebærblade til hakket grønkål og sveskesovs. Det lykkedes aldrig at producere en anstændig dansk tobak og cigaretmærket Powhattan Mixture blev i folkemunde til Pu-hada.
Grosserer Oscar Hansen var født og opvokset i Drejerens Hus i Søborg og ejede de to matrikler 19 og 20 på Søborg Sø. Her anlagde han tobaksmarker og byggede to tørrelader.
Tobaksproduktionen gav et virksomt liv og beskæftigelse til mange kvinder fra Søborg by og nærmeste omegn. Arbejdet handlede om at plante og luge, høste, sortere og hænge tobaksbladene til tørre i laderne.
Og når pladsen her ikke rakte, så "lånte" man tørreplads i de omkringliggende gårdes lader. Tobakseventyret varede ca. 6 år og tobakken var efter sigende af god kvalitet.
Arkivet har heldigvis en del fotografier, der dokumenterer denne tidslomme, hvoraf nogle vises her. De vidner om et tilsyneladende muntert liv i en ellers mørk periode i Danmarkshistorien.
Desværre har vi ikke skrevne beretninger og vidnesbyrd fra nogen, der oplevede og har hørt om tobaksproduktionen på Søborg Sø. Hvis der blandt Ugepostens læsere skulle være nogen, der har breve eller dagbogsnotater om dette, er det meget velkomment. Arkivets mail er arkiv@gribskov.dk.
Kilder
https://aarhuswiki.dk/wiki/Rationering_og_erstatningsvarer_under_besættelsen#Alt_kan_ryges
Flemming Rune, Søborg Sø - gennem sump til agerland, 1986
Gribskov Arkiv
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her