3. august 2020
2) Newzealandsk hør.
gallery icon

Se billedserie

2) Newzealandsk hør.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fem hårdføre og eksotiske planter til haven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fem hårdføre og eksotiske planter til haven

Videncentret Bolius giver et bud på fem planter, der kan klare en dansk vinter

Ugeposten Gribskov - 03. juli 2020 kl. 14:00
Af Jesper Carl Corfitzen, Videncentret Bolius
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Eksotiske planter kan pynte op i næsten ethvert hjem eller have. Vi har fundet fem hårdføre og sjældne planter med et særegent udtryk, der kan klare at stå udenfor i en dansk vinter med meget lidt beskyttelse.

Flere eksotiske planter tåler sagtens let frost, men det er deres rødder, der ikke tåler frosten. Således kan krukkeplanter frostbeskyttes med bobleplast eller halmmåtte omkring krukken og dermed sagtens klare en dansk vinter.

I kystnære haver kan man dyrke langt flere frostsarte planter udendørs end i haver beliggende i de indre dele af landet på grund af de milde vintertemperaturer.

En del af de kulturplanter, vi allerede i dag anvender i haver, er eksotiske med hver deres oprindelse og særpræg. For eksempel raketblomst, kniphofia (Sydafrika), afrikansk skærmlilje, agapanthus (Sydafrika), trævlet palmelilje, yucca fillamentosa (Caribien), antarktisk sydbøg, nothofagus antarctica (Chile), rosmarin, rosmarinus officinalis (Mellemøsten og Sydeuropa).

1) Abernes skræk
Abernes skræk, Araucaria araucana, der stammer fra Chile, er et tørketolerant, stedsegrønt nåletræ med pyramidal vækstform og brede stikkende nåle. Hårdfør og kan dyrkes på friland eller som stor krukkeplante i en årrække.

I meget strenge vintre bør krukken dog vinterbeskyttes med halmmåtte og evt. bobleplast, men den kan stå ude.

2) Newzealandsk hør
Newzealandsk hør, Phormium tenax, stammer fra New Zealand. Sætter store, sværdformede grønne til farverige stribede blade. Trives i en humusrig og næringsrig fugtighedsbevarende jord og tåler en del frost.

Dyrkes enten på friland, hvor den kan klare sig med let vinterdække af en halmmåtte, eller i krukker, hvor den placeres let beskyttet under halvtag, men holdes fugtig vinteren igennem. Kan beskyttes med en halmmåtte omkring krukken.

3) Kamelia
Kamelia, Camellia japonica, er en stedsegrøn busk fra kystnære løvskove i Kina og de japanske øer. Surbundsplante, der kan dyrkes i udestuer, men også med fordel i surbundsbedet som busk.

En del er fuldt ud hårdføre til det danske klima og behøver knap nok vinterbeskyttelse bortset fra de første år efter plantning. Kan ligeledes dyrkes som krukkeplante på terrassen med surbundsjord.

4) Eukalyptus
Eukalyptus, Eucalyptus pauciflora, også kendt under navnet Snow Gum, er et stedsegrønt træ til terrassen med smukke, sølvfarvede blade.

Eukalyptus, der stammer fra Australien, tåler frost, men bør vinterbeskyttes let som krukkeplante med halmmåtte eller bobleplast. Kan også udplantes.

5) Næb Yucca
Næb Yucca, Yucca rostrata, hårdfør yucca, der snildt kan dyrkes som krukkeplante og vinteropbevares under halvtag, da den ikke tåler det vintervåde vejr. Planten stammer fra Mexico og Texas i USA.

Tåler derimod fint kulde og holdes derfor til den tørre side vinteren igennem.

Radikale og SF vil hæve undervisningspligten fra 10 til 12 år. Er det en god idé?